Anonym 23 år

  Hej, Jag är förvirrad över det här med meritvärde. På HR-program jag sökt har jag 16,86 och i andra urvalsgrupper kan det stå 17,36. Jag läser upp Matte 3b för att ha en chans att komma in på Ekonomie och hur kommer då mitt meritvärde påverkas? Kommer jag likväl ha 16,86/17,36 eller hur fungerar det?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  om matematik 3 krävs för särskild behörighet och du Kompletterar med den kursen, då kommer betyget i matte 3 räknas in i ditt jämförelsetal; du får inte några meritpoäng därför att kursen krävs (alltså inte är frivilligt för dig att läsa den). Beroende på hur högt betyg du får i matte 3 kommer ditt jämförelsetal och med det också meritvärde att påverkas olika. Du kan få både höjning och sänkning av ditt jämförelsetal och med det också ditt meritvärde.
  Du vinner på att ha så högt betyg i alla kurser som möjligt bl.a i matte 3b!
  Läs gärna en sammanfattning på gymnasieGuiden.se/merit - där förklaras det bl.a att du konkurrerar med ditt meritvärde, som är summan av jämförelsetalet + meritpoängen. Har man inga meritpoäng, blir meritvärde = jämförelsetalet.
  Jämförelsetalet är = snittbetyget på alla kurser som bör/får räknas in. De kurser som inte måste räknas in, kommer antagning.se räkna in om de höjer ditt jämförelsetal/meritvärde.

  Att man har Olika meritvärden i urvalsgrupperna BI och BII är mycket vanligt. Samma meritvärde kan man ha i de olika urvalsgrupperna endast om man kompletterat för behörighet och fick samma betyg i den kompletterandekursen som man sedan innan hade jämförelsetalet på... + då kommer man ej prövas i BI, då man utan komplettering inte var behörig.

  • Anonym Ja okej, men om vi utgår från att jag får E i kursen som det lutar åt nu. Hur högt meritvärde kommer jag då ha i urvalsgrupp BII för Ekonomie? 16,86 eller 17,36?
  • Julia Vad är ditt jämförelsetal (alltså snittbetyget)? och har du några meritpoäng (som du kan få för eng 7, moderna språk 3 och 4)?
  • Julia Eftersom du utan matte 3 är obehörig till ekonomiutbildningar på högskolenivå, kommer du prövas endast i BII - till den utbildningen. Söker du andra utbildningar där matte 3 ej krävs kan du prövas till dem både i BI och i BII och i BII med högre meritvärde pga du kan få meritpoäng (+ 0.5) för godkänt betyg i matte 3; och även om E kommer sänka ditt jämförelsetal kan du få total höjning p g a + 0.5 som meritpoäng/extrapoäng. Jag kan bara gissa vad ditt jämföreletal är (snittbetyget) innan vi räknar in E i matte 3b. Om man har alla C-betyg, och med det jämförelsetal på 15.0 då blir det nya jämförelsetalet vid E i en 100p.kurs - 0.2, alltså 14.8 ... Om man inte vet exakt vad ditt snittbetyg är innan komplettering kan man inte ge ett exakt svar. Du har uppenbarligen högre snitt än "alla E betyg" och då kommer E betyget som måste räknas in i ditt snitt sänka snittet.
  • Anonym Mitt snittbetyg verkar vara 15,36 (räknade utan gymnasiearbete och merit). Hur hamnar jag då med E i matte 3b?
  • Anonym Sedan har jag läst Engelska 7 betyg B, Spanska 3 betyg E
  • Julia Med E i matte 3 hamnar du i så fall på cirka 15.16 i jämförelsetal. För eng7 och moderna språk 3 får du 1,5 meritpoäng. Om du inte redan räknat in B i eng7 och E i spanska 3, då måste du göra det först, innan du plussar på meritpoängen. En 100p.kurs betyg B väger uppåt, till cirka 15.26 och E väger neråt till cirka 15.06... sedan plussar du 1.5 meritpoäng, Så ditt meritvärde blir i så fall cirka 16.56 (till de utbildningar som kräver matte 3).--- Om du med samma betyg söker till utbildning som inte kräver matte 3, då får du + 0.5 meritpoäng till, så meritvärde till de utbildningar blir cirka 17.06 (om jag räknade rätt).
  • Anonym Tack så mycket! Om jag gör spanska 4 med betyg E säger vi så får jag 17.56 (till de som kräver matte 3)? Om jag vill höja mig till 20.00. Hur många kurser osv måste jag göra prövning på/läsa upp?
  • Anonym Om det ens är möjligt? Får man göra prövningar i hur mkt man vill?
  • Julia

   Om du får E i spanska 4 då sänker det betyget ditt jämförelsetal med cirka - 0.2 så du får den totala höjningen på cirka + 0.3. Om du har 17.06 i meiritvärde sedan innan, får du cirka 17.36 med E i spanska 4 inräknat. Att höja så mycket som till 20.0 när man redan har alla 2.5 meritpoäng "med sig" är svårt. Du behöver få "alla B-betygen" i snitt. Har du E-betyg i en 100p.kurs behöver du "väga upp det med 3 st. 100p.kurser med A-betyg i dem. Vad gäller prövningar för de som inte är gymnasieelever? Jo, prövningarna får du göra hur länge du vill och hur mycket du orkar.
   Du frågar om det är möjligt. Ingenting är omöjligt, men det blir inte lätt. Och om du kommer att lyckas eller inte, kan inte jag veta. Är man mycket målmedveten och är beredd att lägga några år på det - så borde det inte vara omöjligt.

  • Anonym Så det räcker om jag läser upp 3 kurser från E till A? Eller kan jag liksom välja läsa 15 kurser och höja mig två steg? Skulle det ta flera år? Kan man inte göra det på 1 år?
  • Julia

   Om du läser upp 3 st. 100p.kurser från E till A, höjer du ditt jämförelsetal med cirka 1.2. Om du höjer 15 stycken 100p.kurser i 2 steg, t.ex från E till C eller från D till B, blir höjningen cirka 3.0. Hur lång tid det tar eller om det (för dig) är möjligt, går inte att svara om... i alla fall kan inte vi ge svar här på fråga syv. Om du skaffar dig tillräckligt höga kunskaper och hittar var du kan göra alla de prövningarna och får högt betyg på prövningar, kan du klara det på den tiden som det (för dig) tar att skaffa dig kunskaper, hitta prövningsmöjligheter och uppnå det målet. Det finns inga tidsramar /generellt/ som vi kan hänvisa till, förutom föjande: om man läser en 100poängs gymnasial kurs på heltid (alltså 40 timmar per vecka) tar det fem veckor.

  • Anonym Ok, men om jag söker till ekonomieprogram så har jag inte 0,5 i merit? Hur får jag maxmerit eftersom 0,5 "försvinner", har jag plötsligt bara 2,0 då? Om jag t ex får ett A i Spanska 4 hur mycket ökar jag då?
  • Julia Fler meritpoäng kan du få antingen för moderna språk 4 eller för högre mattekurser. I ditt fall för matematik 4. Försök få så högt betyg du kan i spanska 4 eller i matematik 4. För att beräkna ditt nya meritvärde ta det befintliga Jämförelsetalet och jämför med det nya betyget som ska räknas in. Är betyget högre än ditt jämförelsetal, blir det en höjning; annars - en sänkning. Har man jämförelsetal på lite över 15.0 och ska räkna in ett nytt A-betyg i en 100p.kurs blir höjningen på lite mindre är + 0.2 i jämförelsetalet. När man har beräknat jämförelsetal, plussar man på sina meritpoäng.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga