stella
    Hej! Jag e klar förskollärare snart och är jätte sugen på att jobba inom lekterapin på sjukhus. Vad är mitt nästa steg? Behöver jag plugga vidare? Hur mycket arbetslivserfarenhet behöver jag?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Stella,
    du kan söka jobb som lekterapeut redan nu. Chansen att få jobbet är dock liten. Det finns få tjänster och många som söker. 
    Det vi känner till om utbildningsbakgrund för lekterapeuter är följande: Lekterapeuter är förskollärare eller fritidspedagoger, ofta med specialpedagogisk påbyggnadsutbildning. Alltså, samtidigt som du söker (om du hittar var du kan söka) jobb som lekterapeut börja jobba som "vanlig förskollärare" för att senare kunna komma in på påbyggnadsutb.till Specialpedagog. Arbetslivserfarenhet brukar krävas inför antagning till specialped.programmen, det är inte ovanligt att man ska ha 3-årig arbetslivserfarenhet efter det att man fick ut legitimationen som förskollärare. 
    När jag på arbetsförmedlingens hemsida sökt på "lekterapeut" fick jag "noll" träffar. Alltså kunde jag inte hitta en enda annonsen om att ngn skulle söka anställa en lekterapeut. Det är alltså mycket svårt att få jobbet som lekterapeut.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Ja, det som Mikael svarade känner jag också igen. Alltså jag håller med om att det är mycket svårt att få jobb som lekterapeut, men du behöver dock inte överge drömmen. Om du nu börjar jobba som förskollärare och jobbar i minst 2 år, kanske 3 år, då kan du sedan komma in på specialpedagogiska programmet och efter det blir chansen att få jobbet som lekterapeut större än innan. Men det ska ändå finnas ledig tjänst att söka, vilket kan bli ett stort problem. Om inga tjänster utannonseras, kan du då skicka intresseanmälan (spontana ansökningar)... men det finns inga garantier att, oavsett vilken utbildning man har, kunna få jobb som lekterapeut.
    Behörighet inför specialped.programmen brukar beskrivas, vad gäller arbetslivserfarenhet, så här: "Minst tre års yrkeserfarenhet som lärare eller föskollärare på minst halvtid efter examen."

    Frågor och svar taggade med 'statligt anställd?' (3 st.)

    • Henrik

      Hur ska jag tänka kring ranking av utbildningar?

      Som f.d. student i USA är jag van vid ranking och kunde ibland bli galen på att varenda kurs och varenda professor skulle rankas i tid och otid. I Sverige är det lugnt på den fronten men nästan lite för lugnt, trots att man blir bombarderad med enkäter efter varenda kurs man läst men studenter...

      Anna: : Hejsan, intressant och viktigt fråga du ställer men jag vet inte om jag kan säga någonting som blir till hjälp för dig. Jag har ju inte läst någon av de utbildningar... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man arbeta som statligt anställd?

      Hej! Jag funderar på att söka offentlig förvaltning och ledning programmet. Det jag undrar är vad offentlig förvaltning innebär, innebär programmet att man kan arbeta statligt?

      Mikael: : Hej Linda,arbeta statligt? Det finns i Sverige många Statliga arbetsgivare >> Programmet Offentlig förvaltning och ledning ger dig kvalificerad kompetens för att arbeta som utredare,... Läs hela svaret
    • Salam

      Utökad kurs eng7?

      Hej! Jag går andra året på teknikprogrammet. Jag valde in engelska 7 som utökad kurs till nästa kurs för att få meritpoäng. Min fråga är om jag får betyget F på det kommer det dra ner det totala meritvärdet?

      Anna: : Nej, det kommer det inte att göra. I så fall blir det som om du inte läste eng7, alls.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga