Edita

    Hejsan Jag ska nu börja mitt tredje år i gymnasiet och har länge nu velat arbeta inom en offentlig sektor som en juridisk handläggare eller utredare på tex myndighet eller försäkringar men vill inte ta en utbildning på universitet(för lång utbildning), så jag sökte efter en kortare utbildning för att bli en handläggare /paralegal på yrkesgöskolan men då såg jag att matte 2 krävs vilket jag inte vill välja för att jag suger på matte :(, men sen såg jag att det finns en till paralegal utbildning men då stog det juridik men också att man kan jobba på olika myndigheter men matte 2 krävs inte vilket är konstigt , min fråga är . Har jag en chans att jobba som handläggare efter en paralegal utb, inriktning juridik (utbildningen utan matte 2) eller är det bäst att välja att gå juridisk handläggare utbildningen .

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Edita,

    var Paralegal brukar få arbete kan du se ex. i yrkespresentationen Paralegal på Framtid.se
    En liknande (men lite "smalare") yrke är IP-paralegal

    Att lite olika behörighetskrav ställs inför yrkeshögskoleutbildningar med samma namn (och ibland också med samma eller mycket liknande innehåll) - är inte ovanligt. Varje yrkeshögskoleutbildning får bestämma vilka kvalifikationer /inklusive betyg/ de kräver att man har, men yh kan ta in obehöriga; alltså, att t.ex matte 2 godkänt betyg krävs betyder inte att det är "kört" för dig utan det betyget; du kan ändå bli antagen (här är det stor skillnad mot högskola, där man måste vara behörig).

    Du kan söka många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt; det är oberoende antagningsprocess till varje yh-utbildning. Om du kommer in på flera, kan du välja sen - i så fall.

    Vilka yh passar?
    Utifrån de önskemål om framtida jobb, så tycker jag att även yrken Offentlig upphandlare och Bygglovshandläggare passar; kika därför gärna på yh som leder till de yrken:
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/offentlig-upphandlare
    vuxenutbildningen-i-partille/bygglovhandlaggare-bygglovkonsult
    Östsvenska-yrkeshogskolan/kvalificerat-inkop
    frans-schartaus-handelsinstitut/offentlig-upphandlare

    • :

      Egentligen så vill jag plugga socionomprogrammet för då kan man även där jobba som handläggare och som en enhetschef mm. Men försöker hitta ett sätt att komma ifrån matten.  Jag har märkt att ansökningssratistiken är väldigt hög och om jag väljer matten och får ett E kan det sänka mig och det riskerar att meriten sänks . Jag har nu 17 i merit och vill inte förlora det .

      Om jag pluggar på komvux så kan jag lägga mer fokus på matten och kanske kunna kämpa mig upp till ett C i matte   , men då hamnar man ju i en annan kvot . Har man då fortfarande samma chans att komma in  som när man går ut gymnasiet med betyg i matte?

      Jag har inte heller gjort HP eftersom att jag pluggat matte i 1an och kommer knappt ihåg något . Stoppar det mig för att komma in eller har jag fortfarande en chans .

      Det står mellan att riskera att meriten sänks eller att jag ska plugga på komvux men då ses jag som ett andrahandsval kanske . Jag vill egentligen bara veta om jag kan fortfarande ha en stor chans att komma in om jag väljer komvux och om jag inte gjort högskoleprovet.

       Och Tack för dina svar  , du formulerar dig jätte bra och är till en stor hjälp :)

    • Mikael : Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Edita,
    socionomprogrammet kräver lägst betyget E i matematik 2 (lättast att få högre betyg är det i matte 2a och inte i 2b eller 2c) för särskild behörighet; obehöriga prövas ej och har med det ingen chans att komma in. Därför om du vill ha en chans att komma in på socionomprogrammet (eller på ett annat högskoleprogram som kräver matte 2) måste du på ngt sätt skaffa dig godkänt betyg i matte 2.
    Ditt andra val är att hitta en utbildning som inte kräver matte 2.
    *****
    Om du inte vill att betyget i matte 2 påverkar ditt meritvärde - försök hitta en folkhögskola som kan ge dig undervisning i matte 2 och Omdöme; då påverkas inte meritvärdet.
    Men matte 2 ger ju Meritpoäng, alltså ditt meritvärde kommer att höjas även om du får endast E betyg i matte 2.
    *****
    Du har idag meritvärde på 17, skriver du.
    I så fall om du får E betyg i matte 2, så sänks ditt jämförelsetal med ca - 0.25 men så läggs + 0.5 som merit/Extrapoäng - då blir den totala höjningen ändå + ca 0.25 och ditt nya meritvärde blir då 17.25 (alltså, lite högre än du har idag).
    Därför ser jag ingen anledning till varför du skulle avstå från att läsa matte 2 på komvux.
    *****
    Det finns också en mycket bra sida www.matteboken.se - där alla mattekurser finns för repetition och självstudier. Börja att repetera matematik för år9 på grundskolan; sedan matematik 1 och då är du bra förberedd inför att på komvux läsa matte 2a.

    Räknestogor som drivs av Mattecentrum - kostnadsfri hjälp med matten. Om du har tur att bo i en av de ca 30 städerna där Räknestugorna finns, kan du få hjälp där.

    Frågor och svar taggade med 'kriminalvårdare' (7 st.)

    • Vikke

      Hur ska jag söka jobb?

      Hej! Jag tar masterexamen om ett år, och redan nu går jag i tankarna på jobb efter examen. Jag har en kandidatexamen i kriminologi och jag har jobbat två och ett halvt år som bedrägeriutredare på en bank. Det jag funderar på är hur mycket...

      Milla : : Hejsan,du ställer en mycket intressant och viktig fråga men som samtidigt också är svår att ge ett kort och omfattande svar på... Du får givetvis söka alla de jobb som du vill ha. Att som... Läs hela svaret
    • Sara

      Kriminalvårdare, yrkesprogram?

      Hej, Har man behörighet att söka jobb/utbildning inom kriminalvården om man läst vård och omsorg programmet vi komvux? Totalt 1500 poäng. Det är ju ett yrkesprogram. Måste ma ha läst ett högskoleförberedande program?

      Julia: : Hej Sara,kika på framtid.se/yrke/kriminalvardare där det bl a ges information om utbildning: För att kunna få anställning, behöver man ha gymnasiekompetens. Vad arbetsgivare menar med... Läs hela svaret
    • Åsa

      Kan man arbeta inom kriminalvården direkt efter socionomutbildningen?

      Hej! Jag funderar på att plugga till socionom och sedan arbeta inom kriminalvården vilket jag då har uppfattat att det kallad för frivårdsinspektör. Går det att arbeta direkt i kriminalvården efter socionom utbildningen på universitetet...

      Anna: : Hej Åsa,när en frivårdsinspektör ska anställas, brukar även annat än akademisk utibldning (t.ex socionomexamen) krävas: Körkort B, för... Läs hela svaret
    • Victoria

      Jobba med ungdomar på kriminalvården, vilken utbildning?

      Hej! Jag vill jobba med barn och ungdomar. Skulle tycka det vore roligt att jobba med ungdomar på kriminalvården men har svårt att hitta utbildningar för detta. Skulle även kunna tänka mig att jobba med utsatta barn/ungdomar. Socionomutbildningen har jag vart inne och kollat på men det är höga...

      SYV-besökare: : Hej Victoria, kika gärna på Kriminalvårdare >>, utbildning ges på arbetsplatsen efter anställningen; jag tror dock att det blir svårt om du ENDAST vill jobba... Läs hela svaret
    • Aurora

      Vill jobba med dömda kvinnor, vilken linje ska jag gå?

      Hejsan! Jag har ett intresse av att jobba med fängelse dömda kvinnor. Eller i fängelse överhuvudtaget. Vilken linje är den bästa för mig för att få flest möjligheter och kunskap?

      Mikael: : Hej, jag rekommenderar ekonomiprogrammet inriktning juridik i första hand; i andra hand - samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Det som du vill jobba med kräver både kunskaper i juridik och i psykologi/beteendevetenskap. Med vänlig hälsning, Mikael syv
    • Linda

      Jobba inom kriminalvården?

      Hej! Jag skulle vilja jobba inom kriminalvården som kriminalvårdare/ psykolog på en anstalt, är samhällsvetenskapliga programmet inriktning beteende en bra linje då? Måste man plugga vidare på universitet för att bli det?

      Ludmila: : Hej, Linda! Du undrar om Samhällsvet.programmet med inriktning Beteende är en "bra linje" för dig som planerar att jobba som kriminalvårdare/psykolog på en anstalt. Om du vill jobba som psykolog, måste du söka Psykologutbildning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga