Leila

  Vad är skillnaden mellan Nk1b eller Nk1a1 eller Nk1a2 eller Nk2? Det är så att jag har gått natur/samhälle och läst biologi 1 och kemi1 och jag har godkänt i båda kurserna men fysik 1 blev jag inte godkänd i. Vilken av (Nk1b eller Nk1a1 eller Nk1a2 eller Nk2) borde jag läsa nu på komvux för att bli behörig till sjuksköterska eller biomedicinsk analytiker?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej,
  inför sjuksköterskeprogrammet krävs naturkunskap 2 (godkänt betyg). Du kan läsa naturkunskap 1b och sedan 2, eller nk 1a1, sedan 1a2 och sedan 2.
  Nk1b = nk1a1 + 1a2 så det spelar ingen roll om man läser 1a1 och sedan 1a2 och sedan nk2, eller om man direkt läser en större kurs nk1b och sedan nk2.
  *******
  Utbildningar till BMA brukar kräva följande särskild behörighet: Biologi 1, Fysik 1a/1b1+1b2, Kemi 1, Matematik 3b/3c. Här behöver du få godkänt betyg i Fysik 1a (eller i två små kurser som tillsammans utgör fysik1a).
  Om du får godkänt betyg i fysik 1a, behöver du i så fall inte läsa naturkunskap 2 (för behörighet till sjuksköterskeprogrammet) - för att du i så fall kommer anses vara, vad naturkunskap, anbeträffar, Behörig (genom ersättningsmöjlighet: godkända betyg i biologi1, kemi1 och fysik 1a, om man har alla de 3 betygen, gör så att man inte behöver läsa naturkunskap 2).

  • : Men om jag redan har betyg i biologi 2 behöver jag ändå läsa två kurser i naturkunskap?
  • Anna : Det måste du fråga Antagningsgruppen eller studievägledare på det lärosäte dit du vill komma in på om de kan bevilja undantag och bedöma dig som behörig. I annat fall behöver du läsa Naturkunskap 1b och sedan Naturkunskap 2. På heltid kan du läsa de två kurserna på 10 veckor (fem veckor per kurs).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga