Sofia

    Jag är just nu i valet och kvalet kring om jag ska välja sociologi kandidat programmet i Luleå eller sociologiprogrammet i Umeå. Vad jag kan se så får man samma examen. Är det någon skillnad på dom? Tänker mest på om det är lättare att få jobb sen i någon av dom? Ordet "kandidat" känns som att man inte rikgit blir sociolog utan en kategori under.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Sofia,
    kandidatexamen kan man ha inom många olika ämnesområden, bl.a inom sociologi. Kandidatexamen betyder att man har med godkänt resultat läst minst 3 år på högskolenivå och av dem minst 3 terminer inom sitt Huvudämne + har kandidatkurs godkänd. 
    Läser man i 3 år på högskolenivå, är det inte alltid säkert att man får ut kandidatexamen (ex. om det fattas ngt. för att uppfylla kraven, ex. om man ej läst minst 3 terminer inom sitt Huvudämne). 
    Allt som oftast är det ett "extraPlus" att ha kandidatexamen. Det är då definitivt ingen nackdel.

    • : Så ordet kandidat i Luleås utbildning syftar på examen man får? Alltså är utbildningarna likvärdiga?
    • Mikael : Jämför gärna alla kurser som ingår i de 2 utbildningar; se om valbara kurser ingår eller endast Obligatoriska; se om praktik ingår; se om det ingår möjlighet att läsa en termin utomlands, t.ex... Se om den andra utbildningen också leder till Kandidatexamen.
    • Mikael : Jag tänker på boendemöjlighet... det är ju ändå minst 25 mil mellan orterna; är det lika långt för dig att pendla till båda? eller tänkte du flytta? Boendesituationen är tuff just nu; så det måste man ha i åtanke; kanske söka i första hand den utb. där man har lättare att få bostad, är mitt förslag.

    Frågor och svar taggade med 'T4' (5 st.)

    • Enok

      T4/Tekniska fjärdeåret merit?

      Har kollat runt lite på T4, men hittar ingen statistik på meritpoäng om det, tex hur medel, minst eller hur många som ansöker varje år. Finns det någonstans att hitta?

      Peter: : Hej, T4 finns med flera olika inriktningar och det är olika behörighet till de olika inriktningar. Känner inte ngn statistik-sammanställning som skulle vara öppen för alla intresserade; du får... Läs hela svaret
    • ell

      vilken linje ska jag gå ?

      Hej jag är väldigt osäker vad jag ska gå för linje på gymnasiet. Jag har haft syvmöte men blev typ ännumer förvirrad ? Så jag undrar om jag skulle gå teknik vad finns det då för inriktningar & vad kan jag typ bli efter gymnasiumet?

      Anna: : Hej Elsa; Teknikprogrammet >> har 5 inriktningar men det inte på alla skolor som alla inriktningar erbjuds. Oftast erbjuds en eller 2 (ibland 3) inriktningar på TE. Ex. Grillska-gymnasiet-i-eskilstuna >>... Läs hela svaret
    • Murat

      Söka högskola med betyg från tekniskt fjärde år?

      Hej, jag går tekniskt fjärde år och jag undrar vilket urvalgrupp (BI, BII...) jag kommer hamna efter utbildningen. Vad kan jag göra med de betyg jag får från den här utbildningen?

      Milla : : Hej Murat,du söker till högskola med meritvärde som räknas ut på dina "vanliga" gymnaisala betyg, som finns i ditt examensbevis. Om du med de betygen som finns i ditt... Läs hela svaret
    • Marcus

      Tekniskt fjärde år på en annan skola när ja gått ut?

      Hej! Tack för senaste gången ja fick hjälp! Uppskattad mycket och ni är lika bra som vanligt! Har funderat på en sak, kollat lite på tekniskt fjärde år när ja gått ut. Men går på en skola som inre erbjuder den utbildningen, fungerar det att börja där efter man gått ut sin nuvarande skola?...

      Anna: : Hej Marcus, så roligt att du vill satsa på att bli Ingenjör. Ingenjörer behövs i stor utsträckning idag och kommer att behövas kanske i ännu större grad i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga