Tova

    Jag har gått barn och fritid på gymnasiet, jag fick godkänt i alla ämnen förutom Matematik. Jag har inte ens gjort matte 1a. Så jag fick endast studiebevis från gymnasiet. Jag går nu på komvux vård och omsorg. Jag har gjort alla vård ämnen. Min fråga: kommer jag att få titulera mig ”undersköterska” när jag är klar eller måste jag göra matte för att få titulera mig som det? Alltså kan jag helt strunta i att försöka göra matten och endå få jobb?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tova!
    Det som gäller i Sverige idag (september 2019) ang. yrket UNDERSKÖTERSKA, är följande:

    Yrket undersköterska hör inte till de så kallade legitimationsyrken. Därför har man från utbildningssidan inte fastställt exakt vad man måste studera för att få ett arbete som undersköterska. 

    I Sverige är det arbetsgivaren som avgör om en sökande till en tjänst som "undersköterska" har tillräckliga kvalifikationer, d v s den kompetens som arbetet kräver.

    Pga att undersköterska inte är något legitimationsyrke finns det heller inte ngn fastställd utbildningsplan som, när man fullgjort den, per automatik gör att man har rätt att titulera sig som "undersköterska", även om före detta elever på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och före detta studerande på Komvux, som fick godkända betyg i alla eller de flesta av kurserna i ett kurspaket som oftast bär namnet "Vård och Omsorg", generellt sett brukar kallas för och betraktas som undersköterskor.

    Socialstyrelsen har gett ut Allmänna råd om vad som bör krävas för att bli anställd som undersköterska. I Kommunals avtal för år 2016 förtydligas att för att omfattas av det nya löneavtalet ska undersköterskor ha en utbildning som "motsvarar deras yrkestitel".
    Inom vuxenutbildning (Komvux) utgår man oftast från socialstyrelsens Allmänna råd och rekommenderar de studerande att läsa 1400 gymnasiepoäng vård- och omsorgskurser - för ökad anställningsbarhet i hela Sverige, möjlighet till löneutveckling samt en möjlighet att komplettera till yrkesexamen från Komvux senare.

    Komvux brukar sätta ihop kortare eller längre kurspaket, där olika vård-kurser ingår (det är inte alltid exakt samma kurser i olika kommuner man läser på vuxenutbildningen).

    Du kan få jobb som undersköterska även utan examen från Vård- och omsorgsprogrammet men jag vill ge dig råd att försöka få godkänt betyg i matematik 1a och ta ut examen från VO.
    Du kan söka jobb och samtidigt läsa matematik 1a (kanske på låg fart på distans eller flex); du kan jobba och fortsätta läsa på komvux också.
    Du har ännu väldigt många år kvar till pension. Du kan i framtiden behöva "fullständig gymnasiekompetens". Det är kanske inte omöjligt för dig att ta ut två Yrkesexamina från komvux: som Barnskötare och som Undersköterska, alltså Yrkesexamen från BF och från VO.
    För det behöver du ha godkänt betyg i matematik 1a och uppfylla alla andra villkor, inklusive ha godkänt betyg i Gymnasiearbete som passar in på BF och på VO; det kan tänkas att samma Gymnasiearbete kanske kan passa in på BF och på VO.

    Sammanfattning
    Du kan mycket väl få jobb som undersköterska på den utbildning du redan nu har. Men jag råder dig boka tid med SYV på komvux och diskutera möjlighet för dig att ta ut yrkesexamen från VO (och kanske också från BF) - då kommer du bli ännu bättre rustad inför framtiden på den svenska arbetsmarknaden.
     

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp!

    Vänligen

    Frågor och svar taggade med 'argument' (3 st.)

    • Suka

      Missnöjd med kurbetyg?

      Hej, jag kommer hit till er i första hands för att veta om vad jag säger är rimligt eller inte. Det är så att föra året så blev skolorna stängda pga covid19. Och jag fick B på ett ämne som jag tycker jag förtjänar A...

      Vägledare: : Jag förstår hur du tänker... Det är inte fel att prata med läraren men att betyget skulle i efterhand bli ändrat - är det mycket tveksamt, alltså på ren svenska så tror inte jag... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      hur kan man motivera elever att läsa moderna språk?

      Hej, jag märker att eleverna i allt större grad väljer bort moderna språk på grundskolan och på gymnasiet läser så lite som det bara går av de moderna språken. Detta trots Meritpoängen. Vad kan man göra för att motivera elever att läsa moderna språk? Några förslag? Tack på förhand! Studie- och...

      Anna: : Hej!du nämner själv de fördelar som meritpoängen ger, så jag ska nämna Andra argument som är - bredare yrkesval- större möjlighet att resa (billigare eller t o... Läs hela svaret
    • Emanuel

      Jag har fått fel betyg , vad ska jag göra?

      I fredags när jag kom hem och kollade på mina betyg såg jag att jag hade blivit sänkt i idrott och hälsa från C till ett D. Jag blev upprörd och kontaktade min mentor och hon sa att jag skulle ringa till receptionen , Jag ringde till receptionen och förklarade vad som hade hänt jag hade blivit...

      Anna: : Hej Emanuel! Väldigt tråkigt när man får lägre betyg än man har förväntat sig! Läser du på grundskolan nu? Eller på gymnasiet? Jag ser att du är 19 år. Är det betyg på HELA kursen eller på delkursen som du fick... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga