Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32106 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'säkerhet' (3 st.)
-
Dietist på samhällskunskapsprogrammet?
Hej, jag har valt att gå samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Jag är intresserad av psykologi men skulle även kunna tänka mig att arbeta som en dietist. Kan man bli en dietist om man går sam? Vill helst inte gå natur eftersom jag är...
Hej!behörig till dietistprogrammet kan man bli på många olika gymnasieprogram, men om det inte är Naturvet.programmet, Naturbruksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet, då... Läs hela svaret -
Meriten på estet sång i Vrg Jarlaplan och Värmdö Gymnasium?
Hej jag undrar över att gå estet sång på Viktor Rydberg Jarlaplan och Värmdö Gymnasium. Och min fråga är är hur mycket poäng man kan få från antagningsproven på de gymnasium där man gör antagningsprov till estet...
Hej,du behöver inte själv räkna fram den siffran, med vilken du kommer konkurrera om plats på gymnasiet - det gör personal på ditt gymnasieantagningskansli; din... Läs hela svaret -
Pilotutbildning?
Hej! Jag är en tjej som går andra året på teknikprogrammet, jag vill läsa till pilot sen efter gymnasiet och undrar om man behöver ha svensk medborgarskap för att kunna läsa till pilot? Jag har afghansk medborgarskap men mitt pass har gåt ut o...
Hej, FRåGA SYV fick nu svar från Flyginspektören på Sektionen för flygutbildning på Transportstyrelsen där hen skriver så här:"Rörande pilotutbildning, vilket är sektionen... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga