Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31878 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'transport och logistik' (3 st.)
-
Jobb utomlands?
Hej! Jag vill läsa en utbildning, de 2 yrkesroller som intresserar mig är sjuksköterska (Göteborgs universitet) och logistiker (Chalmers) även fast de är väldigt olika. Vilket yrke tror du är bäst för att kunna få jobb utomlands? Jag...
Hej,generellt är det så att man har lättare att få jobb om man har högre utbildning som man läser i samma land där man söker jobb för att utbildningar är anpassade till samma land där... Läs hela svaret -
Logistikprogrammet vs ekonomie kandidat?
Hej, jag är intresserad av att läsa på Handels högskolan i Göteborg. Jag tror inte riktigt jag har poängen för att komma in på ekonomie kandidat, men såg att man får ekonomie kandidat examen om man läser logistik programmet? Vad...
Hej,jämför vilka kurser ingår i de två programmen som du vill se skillnad på. Kontakta studievägledare som jobbar på de programmen. Se om det finns studerande ambassadörer... Läs hela svaret -
Internationell speditör YHutbildningen i gbg, är det rekommenderad?
Hur ser arbetsmarknaden ut för denna utbildningen? är den rekommenderad? Är det ett kontorsjobb?
Hej Karib, arbetsmarknaden för Internationell spediör är god. Chanserna att få jobb är stora. Jag kan därför varmt rekommendera att du söker den utbildning. Det är kontorsjobb, ja. Men på... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga