Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31967 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'byte av gymnasieskola' (3 st.)
-
Hur fungerar möten om gymnasiumbyte?
Hej, jag har ansökt om att få byta gymnasiumskola till hösten. Jag fick svar av SYV från skolan jag är intresserad av och hon föreslog tider där vi kunde hålla möte om ”ett” skolbyte. Min fråga är; betyder det då att...
Hej,jag vet inte om några andra elever vill ha samma plats som du också vill ha - på den skolan, alltså, dit du vill byta till. Det finns viktiga saker som gör att eleven kan eller inte kan... Läs hela svaret -
Om man hoppar av kan man komma in i komvux igen?
Jag går på komvux och läser Natur 2 i två månader. Men jag har blivit extrem sjuk och kan inte skriva klart min labbrapport och plugga till provet som kommer nästa vecka. Jag redan fått underkänd på första provet så om jag inte...
I det fallet du beskriver är det svårt att veta vilket skulle ge dig större chans att få läsa samma kurs igen. Om du har läkarintyg som du kan visa på komvux är... Läs hela svaret -
hur byter man gymnasieskola och linje?
Hej jag har börjat på en gymnasieskola och linje som jag inte är nöjd med. Jag har pratat med studievägledaren på min skola och jag kan inte byta linje inom skolan. Hur ska jag på bästa möjliga sätt få kontakt med en annan skola...
Hejsan,det är tyvärr olika på olika skolor vem som ansvarar för "tillsätting" av ev.lediga platser. På vissa skolor är det rektor. På andra är ansvar delegerat (av rektorn)... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga