Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32126 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'arbetsmarknaden it-säkerhetstekniker' (3 st.)
-
Hur gå till väga för att bli IT-säkerhetstekniker?
Hej Jag har försökt ta reda på hur jag kan bli IT-säkerhetstekniker men det verkar finns så många sätt att bli IT-säkerhetstekniker så jag vet inte hur jag ska göra. Jag har läst att examen inom IT-säkerhet från YH är...
Hej,jag vill börja med att påtala möjlighet att söka många olika utbildningar samtidigt; ansökningar till högskola-universitet och till yrkeshögskoleutbildningar... Läs hela svaret -
Arbetsmarknaden IT-säkerhetstekniker?
Hej Jag har tänkt att plugga till IT-säkerhetstekniker och jag vill gärna ha svar på hur arbetsmarknaden ser ut efter examen. Finna det jobb? Måste man flytta mycket? Efter att googlat en stund så hittar jag ingen bra information därför vänder jag mig till er. Skulle gärna vilja ha svar...
Hejsan, de uppgifter vi har att det inom yrket IT-tekniker finns Balans på arbetsmarknaden - alltså är det "medelsvårt" att få jobb. Och för yrket Säkerhetsskyddstekniker saknar vi... Läs hela svaret -
Fördelarna av högskoleprovet?
Hej, Jag undrar vad fördelarna är med att göra högskoleprovet?
Hej,med resultat av högskoleprovet prövas man i HP-urvalet om man söker till svenska högskole-universitetsutbildningar. Alltså, om betygen är för låga för att komma in i betygsgruppen, får man en ny chans i HP-urvalsgruppen.MvhANNA
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga