Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31893 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'antagning på sammantagen bedömning' (3 st.)
-
Ang det grundläggande behörighetsprovet och söka till YH?
Hej, jag gjorde det grundläggande behörighetsprovet i sept förra året med godkänt resultat. Nu när jag ska söka in till olika YH utbildningar så krävs det grundläggande behörighet samt särskild behörighet, så som Svenska...
Hej,antagning till Yrkeshögskola görs på "sammantagen bedömning" där betygen spelar endast viss roll (men ofta inte avgörande roll) och yrkeshögskola... Läs hela svaret -
Hur många kommer in på utbildningen byggingenjör produktion på Yrgo?
Hej jag går just nu Ekonomiprogrammet och funderar på att bli arbetsledare inom bygg och anläggning. Jag har sett att Yrgo i Göteborg då har en sådan kurs (byggingenjör produktion) men att jag isåfall får göra en preparat kurs på...
Hejsan, ska du kunna söka till en eftergymnasial utbildning till hösten 2025? I annat fall så är det inte säkert att någon start på den här... Läs hela svaret -
Specialundeskötersksa inom lss och social psyskilogi?
Hej Jag undrar om man behöver ha engelska betyg för att få bli specialundersköterska. Jag har gått utbildning för undersköterska och har bra betyg därifrån 2019-2021.Men jag har dock inget slutbetyg från gymnasiet har bara ett samlat...
Hej Lina,jag råder dig att söka alla de utbildningar inom yrkeshögskola som du är intresserad av. Yrkeshögskola gör antagning på sammantagen bedömning där... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga