Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31923 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'reservkön' (3 st.)
-
Hur bör jag prioritera mina val?
Hej! Jag har som mål att komma in på juristprogrammet i lund. Antingen till hösten 2024 eller våren 2025. Jag kommer troligtvis ligga på gränsen vad gäller antagning med betyg och har tyvärr inte tillräckligt höga poäng på...
Hej!Jo, jag tycker du tänker helt rätt. Programmen ges med 30 hp per termin och antagning.se antar till upp t o m 45 hp per termin, så kursen får också plats inom 45 hp. Båda prio-listorna... Läs hela svaret -
reservplats 30 efter andra antagningsbedskedet?
Hej SYV! Jag har sökt socionompogrammet i örebro univeristet och är på plats 30 i reservkön (Betyg BI), efter andra antagningsbeskedet, vid första antagningsbeskedet var jag på plats 96 men nu är det 30 och jag undrar bara om det finns en chans att...
Hej, jag vill råda dig att förbereda dig inför studier i Kalmar för att det är tyvärr omöjligt att svara på frågan om du komme in i Örebro eller... Läs hela svaret -
Reservnummer 6, kan jag komma in på utbildningen?
Hej, Jag har sökt till tandsköterska på Arena utbildning i Solna via Yrkeshögskolan och fått reservnummer 6, hur stor sannolikhet att jag kommer in i utbildningen?
Hej Maria!omöjligt att svara på din fråga. För att RESERV nr6 ska komma in bör någon eller några antagna tacka Nej till sina platser och sedan tillfrågas hen som... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga