Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32119 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'inriktning Teater' (2 st.)
-
På vilket gymnasium kan jag studera teckenspråk, teater?
Hej! Jag undrar alltså var jag kan studera till att bli skådespelare, och sjukhus clown. Eller kunna ta extra kurser utanför linjen "samhälle" på gymnasiet! Jag vill gärna lära mig teckenspråk för att kunna hjälpa hörselskadade barn med diagnoser på sjukhus, och skapa glädje. Därför vill jag bli...
Hej Miriam! Så roligt att du vill lära dig teckenspråk och jobba som sjukhusclown! Jag ser att du är 14 år, undrar om du läser i åk8 nu eller i åk9 - dvs om... Läs hela svaret -
Teater eller ett bredare program?
De alternativ jag står för inför valet är teater och hum-språk. Teater är min största hobby och anledningen att jag vill välja det är för att jag vill ha roligt i tre år så jag känner mig motiverad. Men jag har ingen aning om vad jag vill jobba inom för område/bransch i framtiden och därför har...
Hej Tet! Än finns det tid innan du måste bestämma dig angående val till gymnasiet. Utan att känna dig, kan man inte säga "välj det här, det blir bra!" - det hoppas jag du också förstår själv, eller hur? Till gymnasiet så... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga