Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32109 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'nat.vet basår' (3 st.)
-
Hur blir det då eftersom att jag läst samsam och inte natur?
Hej, Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällvetenskapliga linjen. Jag har nu i efterhand funderat på att läsa ett naturvetenskapligt basår. Men jag undrar hur det blir med mina snittbetyg? Jag har just nu 19,38 och läst 2500poäng. Man kan ju inte...
Hej Sofia,man kan läsa mer än 2500p., väldigt mycket mer och det är väldigt många fler än de poängen som finns i ditt exam.bevis som kan bidra till... Läs hela svaret -
Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?
Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?
Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna. -
behörighet, program?
Hej, Om man ska söka till ett läkarprogram där det krävs att man har läst fysik, kemi, biologi och matte 4/d. Om man nu varken gick teknik eller natur i gymnasiet och vill läsa kurserna på komvux, gör dem så att de endast går betygen på från komvux? Om man nu fick 15 i snitt när man läst it...
Hej J! Komplettera kan man på komvux eller på ett naturvetenskapligt basår på högskola. Jag ber dig läsa info på http://www.fragasyv.se/info/komvux-eller-naturvetenskapligt-basar och hör av dig sen om något fortfarande är oklart. Mvh Milla SYV
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga