Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32148 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med '16 eller 17 betyg' (3 st.)
-
Hur många betyg preliminär söker man in på på höstterminen?
Hej Jag undrar hur många betyg jag söker in på när jag först söker in på gymnasiet på höstterminen eller i början av vårterminen, söker man in med alla 17? eller bara med dem som man har jobbat med på höstterminen? dem som står på betygpappret?
Även i preliminär antagning, på hösten-vintern söker man med samma antal betyg som i den definitiva-slutgiltiga antagningen. Som elev behöver man inte... Läs hela svaret -
Ändringar kring modersmål?
Hej! Jag går sista terminen i 9:an och hörde att våran SYV sa att modersmål kommer inte längre räknas i ens meritvärde. Jag går på hemspråk och har totalt 270 poäng, 10 poäng är exkluderade då mitt lägsta betyg är E. Jag har alltså 17 ämnen. Om jag räknar alla mina poäng totalt blir det 280...
Fråga din SYV vad hen menade men jag tror hen pratade om Meritpoängen vid ansökan till högskola där moderna språk 3&4 ger merit men modersmål ger inte merit. -
Läggs mitt modersmålsbetyg med i mina meritpoäng nu?
Hej! Jag går i 9an och ska snart söka in till gymnasium (några månader). Jag har betyg i alla ämnen, men funderar på att lägga till extra modersmål. Hur fungerar det nu? Kan man fortfarande "byta ut" det betyget i modersmål mot något annat ämne? Eller läggs inte modersmålsbetyget med i mina...
Hej, Sarah! det fungerar så här: om du får betyg i Moderna språk, då kommer du att ha betyget i moderna språk som ditt 17-de ämne. Av de övriga betygen... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga