Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31970 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'krav på gymnasieexamen' (2 st.)
-
Kan man ta bort ämnen man ej blivit F varnad i?
Hej! Det är så att jag går på natur- natur sista året. Förra terminen valde jag att ta bort matte 4 och fysik 2 därför att jag visste att jag ej skulle klara de. Just nu så har jag stöd i matte 2-3 och fy1. Min matte/fysik lärare vet att jag har valt bort fy2 och matte 4, han har därför inte...
Hej Moa! Hur ser din Studieplan ut? Du skriver att du "tog bort" ämnena. Har du fått reducerad studieplan, godkänd av SYV och rektorn? Saken är den att för att uppnå kraven... Läs hela svaret -
Gymnasie examen och streck i en kurs?
Hej! Jag går tredje året på en yrkesutbildning på gymnasiet. Jag läser en kurs, matlagning 4 som utgår på att praktisera 2 mån fr.o.m. April på en resturang. Jag har vantrivts det senaste året med restaurangbranschen och känner att det är tufft att ge sig ut och jobba på en restaurang i två...
Hej Frida! Jag gissar på att du läser på Restaurang och livsmedelsprogrammet. Du vill få Examensbevis men vill skippa praktiken under sista terminen på utbildningen. På komvux kan du... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga