Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32117 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'idrottsspecialisering' (3 st.)
-
Kan man välja vissa kurser som ska räknas som utökade kurser?
Hej! Jag går på ett idrottsgymnasium där jag läser tränings- och tävlingslära 1, 2 & 3 samt idrottsspecialisering 1, 2 och 3. Jag kommer att ha läst 2800 poäng när jag tar studenten. Då jag har blivit allt mindre idrottsintresserad tror jag att mitt betyg kommer att försämras och kommer att...
Hej Amanda!eftersom du läser 2800 poäng, kommer 300poäng bli i ditt examensbevis markerade med "U"= utökad kurs och om de U-markerade kurser inte krävs... Läs hela svaret -
Skillnaden mellan idrott och idrottsspecialisering i gymnasiet?
Hej! Jag ska börja ettan snart och har valt ekonomi med idrottsspecialisering-fotboll. Jag gillar inte idrott så särskilt mycket så valde fotboll av nån anledning att det skulle vara lite roligare än vanlig idrott. Min fråga är vad är...
Hej Samira, kursen Idrott och hälsa 1 är en obligatorisk kurs på alla svenska (nationella) gymnasieprogram, inklusive ekonomiprogrammet. Jag är därför ganska... Läs hela svaret -
Förbättra mitt snitt genom att flytta eller ta bort kurser?
Hej! Jag läser ekonomiprogrammet med en idrottsspecialisering och därför läser jag 3100p (en del poäng mer än vad du behöver). Jag har räknat ut att jag kommer att få ett snitt på ca 16.34 utan meritpoäng och 18.84 med meritpoäng. Finns det på något sätt möjlighet för mig att förbättra mitt...
Se i programplanen Här>> hur strukturen på ekonomiprogrammet måste se ut. du kan tyvärr inte på egen hand bestämma hur ditt examensbevis kommer att... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga