Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32131 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'svar på antagningsbesked' (3 st.)
-
Tacka nej även efter att antagningen gjorts?
Hej! Jag har planer på att arbeta som Au Pair i England nu i höst men i och med Corona så har jag också sökt universitetsutbildningar för att ”garda” mig, så att jag vet att jag har något att göra framöver. Jag har...
Hej!det är frivilligt att studera på höger nivå än grundskola. I Sverige är det endast grundskola som är obligatorisk. Men du vill - om jag förstår dig rätt -... Läs hela svaret -
Gör det nånting om jag svarar fast jag fick förstahandsvalet?
Idag gick jag igenom viktiga datumn på gyantagningen.se och jag märkte att på den 21sta july så stog det "Sista svarsdag på webben. Du som kommit in på ditt 1:a handsval behöver inte svara." Fast, jag svarade på mitt ansökan ändå och tackade Ja, gör det nånting?
Hej James, jag tror inte det gör ngt. Det stod "behöver inte svara", det stod inte "det är förbjudet att svara..."! :) Är du ändå orolig, hör med ditt... Läs hela svaret -
Mitt gymnasieval?
Jag hade inte svarat på antagningsbeskedet den 15 juli och jag försökte kontakta Antagningskansli och studieväglednigen i Göteborg och de var stängda, kommer jag kunna gå in i en av mina gymnasieval om jag svarar den första augusti då indra2 sidan öppnar?
Hej Boulus! Är du ANTAGEN på något av dina alternativ i gymnasievalet? Har du någon bra förklaring till varför du inte svarade i tid? Du behöver inte förklara för oss här på... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga