Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32130 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'mina sidor' (2 st.)
-
När räknas högskoleprovet?
Hej! Funderar på att söka in till socionomprogrammet i höst eventuellt. Största chansen är att komma in är troligtvis på högskoleprovet då jag redan nu ligger precis under gränsen på 0.90. Om jag gör högskoleprovet nu på våren, kan jag söka in med det i höst eller får man in svaren för sent?
Jo, det går bra att söka till höstterminen 2018 med resultatet av högskoleprovet från våren 2018. Ansökan till högskoleprogram och kurser med start HT2018 måste man göra under... Läs hela svaret -
Behöver man vara i Sverige under antagningsperioden för högskolan?
Hej! Är det lugnt att åka utomlands från mitten av juni till mitten av juli 2017 när man har sökt till högskolan? Behöver man inte vara i Sverige för att motta brev etc? Vilka vilka händelser ska man hålla reda på under den perioden? Tack på förhand.
Hejsan, en mycket bra sida för den som viII söka tiII högskoIa/universitet är Antagning.se>> Det borde gå att "sköta" aIIt kring ansökan &... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga