Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31970 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'dagtid' (3 st.)
-
AnSök till yrkeshögskolan?
Hej! Jag studerat Handels och administration program i tre år och fick studieintyg för att saknar betyg i engelskan. Jag har 2500 godkända betyg och alla är A-D. För att jag kom till Sverige för fyra år sen så jag hunnit inte med engelskan och nu...
Hej!Yrkeshögskola kan ta in obehöriga så du kan söka till alla yrkeshögskoleutbildningar, även om du saknar behörighet. Jag kan inte lova att du kommer in, men chansen ändå finns,... Läs hela svaret -
Komvux och folkhögskola samtidigt?
Hej, kan man gå på komvux och plugga till undersköterska samtidigt som man går på folkhögskola?
Hej Valentina, det finns inte några förbud mot att läsa på komvux och på en folkhögskola samtidigt. Jag tänker dock på följande: att hinna och orka? På komvux (till... Läs hela svaret -
Läsa två komvux-dagtidskurser samtidigt?
Hej! Jag har tänkt söka de fristående kurserna matematik 2 samt naturkunskap 2 under samma period den kommande våren och undrar om jag kan söka båda som dagtid? Känner att jag får väldigt dålig information av betygskatalogen. Om jag söker två 100p kurser på samma skola, under samma period,...
Hej Miranda, hur schemat kommer att se ut är det omöjligt för oss på Fråga Syv att svara på. Det är inte ens säkert att ens personal på den skolan där du vill... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga