1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Valentina!

    Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.

    Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.

    Egenskaper
    Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.

    Utbildning
    Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.

    Att tänka på
    Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsme­delsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.  
    Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
    En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.

    Frågor och svar taggade med 'resturang' (4 st.)

    • Hanini

      Är det värt att byta linje i trean?

      Jag börjar trean på resturang och livsmedel efter sommaren och känner att jag har valt helt fel. Jag vill inte alls jobba inom denna bransch och vill studera till något helt annat, kanske till något inom ekonomi eller teknik. Jag har inte de bästa betygen heller på grund av lite motivation....

      Milla : : Hej!Har du gjort ansökan till år 1 på ett nytt/annat program på gymnasiet, via gymnasieantagningen? I annat fall så kanske du inte har ett alternativ att börja år1 på... Läs hela svaret
    • filippa

      kan man byta från IB till annan linje i tvåan?

      hej, jag äe en tjej som är 17 år gammal och går första terminen i tvåan på IB programmet. Jag har igentligen från början känt på mig att detta inte riktigt är en linje för mig då mina språk kunskaper är lite sämre än va dom kanske bör vara för att gå här. detta gör att jag måste slita mig igenom...

      Julia: : Hej Filippa, i Lidköping är det, enl.vad jag vet endast De-la-gardiegymnasiet som finns och den erbjuder flera inriktningar på RL.Du har rätt att söka till år1 till hösten... Läs hela svaret
    • Katalina

      Vidar utbilning inom resturang?

      Var i skåne län kan jag hitta vidare utbilning inom restaurang efter att ha tagit studenten föra året. Finns där några hemsidor jag kan söka in på?

      Julia: : Hej Katalina, yrkeshögskoleutbildningar kan du se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=Restaurang Hela utbudet finns på www.yhguiden.se De här utbildningar finns i... Läs hela svaret
    • Johanna

      Gå ett år restaurang, och sen byta till hum?

      Mina betyg( från höstterminen, jag vet ju inte än hur jag ligger till i vårterminens betyg) är inte tillräckligt bra för hum. Om jag går första året resturang, och sen hoppar in i hum, måste jag gå om ettan igen då? Vad har jag för alternativ, ifall jag inte kommer in på hum, när det är där jag...

      Lena: : Hejsan, ja, det är ofta så att man får gå om ettan om man byter program helt och hållet eftersom man missat för många kurser. Jag förstår att det är frustrerande att känna att man kanske inte kommer in på det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga