Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32102 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'viktor rydberg' (2 st.)
-
Resultat av fädighetsproven?
Hej, jag undrar vart man kan se sina resultat av färdighetsproven. För jag ansökte till Viktor Rydberg Djursholm, Samhällsvetenskapsprogrammet inr beteendevetenskap spetsutbildning i Engelska och då behöver man gör ett prov på engelska. Sen så...
Hej Lulu,du skriver om att du fick information om att de uppgifter som du efterfrågar "ska publicera resultaten i gymnasieantagningens web" och det måste i så fall vara på Hemsidan för gymnasieval som... Läs hela svaret -
Vilken gymnasieskola ska jag bestämma mig för?
Hej! Jag har under den senaste tiden haft lite svårt gällande gymnasievalen i och att jag känner mig osäker för vilken gymnasieskola som jag vill prioritera och lägga som förstahandsval. Jag har bestämt mig för att jag vill gå naturvetenskapslinjen med naturvetenskapsinriktning eftersom jag är...
Hej Erik, Jag förstår att det kan vara svårt att välja när det finns flera olika skolor att välja mellan. När det kommer till vad som är "bäst" efter... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga