Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32126 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'sjukhuskurator' (3 st.)
-
Vad innebär "annan motsvarande examen"?
Hej! Jag funderar på att "bli" kurator när jag tagit min kandidatexamen i sociologi, innehållande bla psykologi, socialpsykologi och pedagogik. På framtid.se läser jag: "Den 1 augusti 2018 beslutade regeringen att legitimation ska införas för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Därför...
Hej Belle, enligt info som vi har så är det inte klart ännu... det är till hösten 2019 som vi hoppas de nya utbildningar kan starta och då måste info blir tillgänglig senast i... Läs hela svaret -
Sjukhuskurators legitimation?
Hej, fick fråga som jag har svårt att hitta svar på - om legitimation för sjukhuskuratorer och vad gäller exakt? när införs den? Vem kan få den? Vilken utbildning leder till den? Tacksam för ert svar. Ulla
Hej Ulla, vi har fått svar från Socialstyrelsens Upplyssningstjänst alldeles nyss som lyder: Just nu pågår arbetet med att ta fram de föreskrifter och övergångsbestämmelser som... Läs hela svaret -
Var kan man läsa den nya kuratorutbildningen? Vilken utbildning krävs?
Jag har sett att det ska införas en legitimation på sjukvårdskuratorer, gäller de även de i skolan? Hur hittar man den nya utbildningen och vad krävs för att komma in?
Kika gärna på https://akademssr.se/sites/default/files/files/ny_policy_kuratorer_hs_150206.pdf och i grunden är det både för Nya och redan yrkesverksamma... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga