1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Joakim,

    Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva.

    Bergarbetare utbildas ofta internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare. För att bli fullärd i skrotningsarbetet krävs längre erfarenhet, ungefär ett år. Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium samt B-körkort.

    I gruvnäringen finns annars många olika yrkesroller, bl.a som Ingenjör i gruvteknik, som Flödesoperatör eller som Processoperatör i malmanrikning.
    Tips!
    Kika på Yrkeshögskoleutbildningar, t.ex
    bergsskoleingenjor-berg-och-anlaggningsteknik-filipstad
    och
    bergsskoletekniker-berg-och-anlaggningsindustri-filipstad
    --- sök annars alla jobb inom gruvan som du vill ha och förhoppningsvis kan du få jobb och bli utbildad på arbetsplasen, på arbetstid; samråd annars med Arbetsförmedlingen och med de som anställer för arbete i gruvan hos de arbetsgivare där du vill arbeta.

    Hänvisningar/länktips:
    yhguiden.se/resultat?Education.text=bergarbetare
    framtid.se/yrke/borrtekniker
    framtid.se/yrke/bergarbetare
    framtid.se/yrke/gruvarbetare

    Frågor och svar taggade med 'söka studier utomlands' (2 st.)

    • Sofia

      Predicted grades från svenskt gymnasium till högskola i UK?

      Hej! Jag går andra året på gymnasiet och ska söka till universitet i Storbritannien via UCAS i höst. Eftersom man i det svenska skolsystemet läser olika ämnen varje år kan skolor inte ge ”predicted grades”. Jag har mailat de olika...

      Julia: : Hejsan, vi fick idag några svar från personer som är insatta i den problematiken som du tar upp i din fråga. Här nere ser du deras svar: Svenska lärare är inte... Läs hela svaret
    • Julia

      Snittbetyg i Norge?

      Efter mycket letande, så hittade jag denna sida: http://www.samordnaopptak.no/info/opptak/poengberegning/index.html Men jag hittar ingen information om hur man "översätter" svenska betyg till norska, kan ni hjälpa mig? Eller vilka ämnen motsvarar vilka i det svenska systemet?

      Melina: : Hej Julia! Tyvärr så har vi ingen information om hur du kan översätta dina svenska betyg till norska. Det bästa är att kontakta skolan som du är intresserad av för att höra om skolan har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga