1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Joakim,

    Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva.

    Bergarbetare utbildas ofta internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare. För att bli fullärd i skrotningsarbetet krävs längre erfarenhet, ungefär ett år. Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium samt B-körkort.

    I gruvnäringen finns annars många olika yrkesroller, bl.a som Ingenjör i gruvteknik, som Flödesoperatör eller som Processoperatör i malmanrikning.
    Tips!
    Kika på Yrkeshögskoleutbildningar, t.ex
    bergsskoleingenjor-berg-och-anlaggningsteknik-filipstad
    och
    bergsskoletekniker-berg-och-anlaggningsindustri-filipstad
    --- sök annars alla jobb inom gruvan som du vill ha och förhoppningsvis kan du få jobb och bli utbildad på arbetsplasen, på arbetstid; samråd annars med Arbetsförmedlingen och med de som anställer för arbete i gruvan hos de arbetsgivare där du vill arbeta.

    Hänvisningar/länktips:
    yhguiden.se/resultat?Education.text=bergarbetare
    framtid.se/yrke/borrtekniker
    framtid.se/yrke/bergarbetare
    framtid.se/yrke/gruvarbetare

    Frågor och svar taggade med 'olika alernativ' (1 st.)

    • Rasmus

      Kan jag komma in?

      Låt oss säga att jag har ett snittbetyg på 16. När jag kollar på det programmet som jag vill komma in på så står det att antagningspoängen är 18. Jag har behörigheten som krävs för att söka in, men finns det ngn chans att jag verkligen kommer in? Söker jag bara i onödan?

      Julia: : Hej Rasmus, jag tycker inte du söker "i onödan". Statistik finns det för "då-tiden", som det var förut. Och nu kanske folk söker med lägre betyg; eller så kanske de kan öka antal... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga