Elev

    Hej! Jag funderar på att studera till personalvetare. Jag undrar om det är samma sak som HR eller är det skillnad på benämningarna och programmen? Jag undrar också vad det finns för vidareutbildningar efter kandidatexamen?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Linda;

    Personalvetenskap och HR är närliggande områden som "överlappar" varandra.
    Yrken inom de områden är i Sverige icke-reglerade, vilket har sina för- och nackdelar.
    Nackdelen är den att man vet inte riktigt vilken utbildnings som är "bäst" att satsa på; jämför Sjuksköterska - där ska man gå sjuksköterskeprogrammet eller om man vill bli Kurator - då är det Socionomprogrammet man ska gå.

    Fördelar: man kan skräddarsy sin utbildning utifrån sina egna intressen och läsa det man tycker om men ändå kunna på något sätt platsa inom HR/personal.
    Det finns folk som har läst ekonomiprogrammet + några kurser i arbetsrätt och konflikthantering och så fick de jobb inom HR/personal.
    Inom HR/personalvetenskap finns det många olika yrken, som t.ex Rekryterare; Lönekonsult; Medlare (hen som sysslar med konflikthantering); Personalchef; Schemaläggare; Löneadministratör; Bemanningskoordinator med mera och med flera.
    ****
    små företag är det inte ovanligt att en och samma person som gör "allt" inom personal: hen är behjälplig i rekryteringar; förhandlar om löner; betalar ut löner; sköter avtal om anställningar och uppsägningar och även sköter konflikter vid behov. Hen är både personalchef och löneadministratör - allt i ett, så att säga.
    Och vilken utbildning ska en sådan person ha? hen borde kunna, mer eller mindre, "allt" för att klara sitt jobb.
    Men de finns ju inte att få tag på människor som har läst fem stycken långa eftergymnasiala utbildningar... då väljer arbetsgivare ngn som de tror kan mycket och det som hen inte kan, så kan hen lära sig (genom självstudier; med hjälp av kollegorna eller genom korta kurser som arbetsgivare kan köpa och/eller genom att söka till distans- eller kvällskurser på t.ex högskolenivå).
    På större företag är det mer uppdelat: de som betalar ut löner sköter ju inte rekryteringar eller avtal om uppsägning och avgångsvederlag. Men arbetsgivare uppskattar, så klart, om man har bred kompetens och kan och vill lära sig även andra arbetsområden, för att kunna hjälpa kollegorna vid arbetstoppar eller täcka upp för dem vid sjukdom och ledigheter (t.ex semester).
    *****
    Ovan finns en lång förklaring på varför det inte går att säga: gå den här utbildning, så får du jobb som Personalchef. :)

    Du får jättegärna kika på många olika yrken inom HR/personal.
    Utbildningarnas namn ligger inom "personal", Arbetsrätt; arbetsmarknad, HR men även med grundutbildning inom t.ex sociologi eller som utbildad socionom eller pedagog - är det inte omöjligt att få jobb inom de områden som du är intresserad av.
    Hänvisningar/lästips:
    framtid.se/yrke/hr-business-partner
    framtid.se/yrken/administration-ekonomi
    framtid.se/yrke/personalansvarig

    Frågor och svar taggade med 'studietempo' (3 st.)

    • Arvid

      Kan man själv välja studietempo på komvux (studera på plats)?

      Hej, går natur och ska ta exam nu till våren. Presterade inte mitt bästa då jag generellt var rätt skoltrött redan från början av gymnasiestarten. Befinner mig i en sådan situation att jag vill höja upp betyg i vissa ämnen samt...

      Julia: : Hej Arvid!ang.utbud och tempo på komvux - är det en fråga till den kommunen i den kommunen du är folkbokförd. Du kan hitta info på din kommuns hemsida om hur kursutbud ser ut, upplägg som... Läs hela svaret
    • Philip

      Svårighetsgrader inom IB?

      Hej. Jag har tänkt lite på IB och tycker att det blir mer och mer spännande för varje gång man läser om det. Jag vet dock inte hur svårt det är att vara elev i en sån klass.. Har alla ett perfekt uttal eller arbetar man med det? Kan alla massa svåra ord man aldrig hört? Om man...

      Anna: : Hej Philip, första året på IB är förberedande. IB programmet är egentligen 2årigt. Det är olika typer av elever som kan träffas på IB - svenska elever, elever som har engelska som modersmål men som kommer från olika länder och har... Läs hela svaret
    • Elvira

      Samhäll - högt tempo jämfört med högstadiet?

      Hej! Undrar rent allmänt om det är ett högt studietempo inom samhällsvetenskapsprogrammen? Är det liksom stor skillnad mot högstadiet och behöver man verkligen ligga i och plugga om man vill ha över E? Och om man haft över D i alla ämnen och haft skapligt lätt för skolan blir det då en stor...

      Anna: : Hej Elvira! Det är skillnad mellan grundskola och gymnasiet, ja. Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och planen är att eleverna skall successivt förberedas till högskolestudier, dvs läsa på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga