Elev

    Hej! Jag funderar på att studera till personalvetare. Jag undrar om det är samma sak som HR eller är det skillnad på benämningarna och programmen? Jag undrar också vad det finns för vidareutbildningar efter kandidatexamen?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Linda;

    Personalvetenskap och HR är närliggande områden som "överlappar" varandra.
    Yrken inom de områden är i Sverige icke-reglerade, vilket har sina för- och nackdelar.
    Nackdelen är den att man vet inte riktigt vilken utbildnings som är "bäst" att satsa på; jämför Sjuksköterska - där ska man gå sjuksköterskeprogrammet eller om man vill bli Kurator - då är det Socionomprogrammet man ska gå.

    Fördelar: man kan skräddarsy sin utbildning utifrån sina egna intressen och läsa det man tycker om men ändå kunna på något sätt platsa inom HR/personal.
    Det finns folk som har läst ekonomiprogrammet + några kurser i arbetsrätt och konflikthantering och så fick de jobb inom HR/personal.
    Inom HR/personalvetenskap finns det många olika yrken, som t.ex Rekryterare; Lönekonsult; Medlare (hen som sysslar med konflikthantering); Personalchef; Schemaläggare; Löneadministratör; Bemanningskoordinator med mera och med flera.
    ****
    små företag är det inte ovanligt att en och samma person som gör "allt" inom personal: hen är behjälplig i rekryteringar; förhandlar om löner; betalar ut löner; sköter avtal om anställningar och uppsägningar och även sköter konflikter vid behov. Hen är både personalchef och löneadministratör - allt i ett, så att säga.
    Och vilken utbildning ska en sådan person ha? hen borde kunna, mer eller mindre, "allt" för att klara sitt jobb.
    Men de finns ju inte att få tag på människor som har läst fem stycken långa eftergymnasiala utbildningar... då väljer arbetsgivare ngn som de tror kan mycket och det som hen inte kan, så kan hen lära sig (genom självstudier; med hjälp av kollegorna eller genom korta kurser som arbetsgivare kan köpa och/eller genom att söka till distans- eller kvällskurser på t.ex högskolenivå).
    På större företag är det mer uppdelat: de som betalar ut löner sköter ju inte rekryteringar eller avtal om uppsägning och avgångsvederlag. Men arbetsgivare uppskattar, så klart, om man har bred kompetens och kan och vill lära sig även andra arbetsområden, för att kunna hjälpa kollegorna vid arbetstoppar eller täcka upp för dem vid sjukdom och ledigheter (t.ex semester).
    *****
    Ovan finns en lång förklaring på varför det inte går att säga: gå den här utbildning, så får du jobb som Personalchef. :)

    Du får jättegärna kika på många olika yrken inom HR/personal.
    Utbildningarnas namn ligger inom "personal", Arbetsrätt; arbetsmarknad, HR men även med grundutbildning inom t.ex sociologi eller som utbildad socionom eller pedagog - är det inte omöjligt att få jobb inom de områden som du är intresserad av.
    Hänvisningar/lästips:
    framtid.se/yrke/hr-business-partner
    framtid.se/yrken/administration-ekonomi
    framtid.se/yrke/personalansvarig

    Frågor och svar taggade med 'barnpsykolog' (4 st.)

    • Rebecka

      Hur blir man psykolog?

      Hej, Jag går första året på gymnasiet (procivitas Stockholm) på samhällsvetenskapsprogrammet med beteendevetenskaps inriktning. Jag skulle vilja plugga vidare efter gymnasiet och funderar på att bli psykolog. Jag undrar vilka betyg man behöver...

      Anna: : Hej! I Sverige måste man, för att bli en Psykolog, ta examen från Psykologprogrammet som ger en yrkesexamen på avancerad nivå; yrket Psykolog tillhör i Sverige de så kallade legitimationsyrken.... Läs hela svaret
    • Ebba

      Hur blir man barnpsykolog?

      Hejsan! Jag skulle vilja jobba med att hjälpa barn som gått igenom trauman och liknande och undrar om det är barnpsykolog som är rätt jobb eller om det finns fler alternativ? Är barnpsykiatriker samma sak? Och hur går man tillväga för att utbilda sig till det? Räcker det att utbilda sig till...

      Julia: : Hej Ebba,Psykolog och Psykiatriker (eller Psykiater som yrket också ofta kallas för) är i Sverige Olika yrken; och barnpsykolog och barnpsykiatriker - likaså.Psykiatriker är specialistläkare,... Läs hela svaret
    • Jessica

      Hur utbildar jag mig till barnpsykolog?

      Jag är utbildad barnskötare men funderar på att plugga till barnpsykolog, och undrar vad jag ska plugga och hur lång tid det skulle ta, och om det finns olika vägar att gå för att bli barnpsykolog?

      Milla : : hej jessica, kika på >>yrke/psykolog i Sverige måste man få examen från pyskologprogrammet (fem års heltidsstudier på universitetet) för att kunna få... Läs hela svaret
    • Emma

      Vilka ämnen behöver jag få bra betyg i om jag vill bli barnpsykolog?

      Hej! Jag börjar 8an till hösten och jag undrar vilka ämnen jag ska fokusera på att prestera som bäst i om jag vill bli barnpsykolog? Jag tror jag ska gå samhäll med inriktningen beteendevetenskap på gymnasiet, är det rätt typ av gymnasieprogram ifall jag efter gymnasiet vill plugga till...

      Milla : : Man kan inte i Sverige bli psykolog på ngt annat sätt än genom att ta examen från psykologprogrammet. Om det och mer om yrket kan du läsa på www.framtid.se/yrke/psykolog

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga