Hanna
    Hej!

    Jag sitter och funderar på utbildningar och yrkesvägar, men har lite funderingar. Yrken som lockar är framförallt kommunikatör, PR-konsult, marknadsförare och art director. Den utbildning som verkar stämma bäst till mina karriärmöjligheter är ”Medie- och kommunikationsvetenskap - PR, opinionsbildning och omvärld” på Göteborgs universitet. Jag uppfattar det som att det programmet är bra för att bli t.ex PR-konsult och kommunikatör väl? Har jag fler möjligheter efteråt, t.ex som Art director eller grafisk formgivare eller är en yrkeshögskola bättre i det fallet?

    Jag funderar även på ekonomiprogrammet på universitet/högskola eftersom det kan ge mig fler och kanske bättre karriärsmöjligheter. Hittar ingen information om detta så måste fråga - Kan jag arbeta som marknadsförare/kommunikatör etc efter en examen som (cevil)ekonom? Ger det mig sämre eller bättre möjligheter inom den branschen samt skulle lönen bli högre? Tacksam för en förklaring på detta!

    Vänliga hälsningar
    Hanna

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Hanna,

    inget av de yrken du nämner i din fråga är ett Reglerat yrke, dvs det står arbetsgivaren fritt att anställa vem hen vill. 
    Det är endast inom de Reglerade yrken>>> som det ifnns strikta krav på vilka utbildningar som krävs. 
    Därför är det mycket svårt att ge ett klart och konsist svar på din fråga, därför att varje enskild arbetsgivare kan tänka "på sitt eget sätt" och ofta ta hänsyn till "övriga meriter", som t.ex språkkunskaper, personliga egenskaper, tidigare arbetslivserfarenhet, rekommendationer/referenser och även "andra saker" som t.ex Korkort och tillgång till bil kan i vissa fall förefalla som avgörande för att få just "det där jobbet", om det t.ex krävs att man ska snabbt kunna förflytta sig mellan olika adresser inom samma arbetsdag. 


    Ang. Civilekonom
    Det är en "etablerad yrkestitel" och 4-årig heltidsutbildning från Civilekonomprogrammet krävs för att kunna "titulera sig" som Civilekonom. Vanliga arbetstitIar/yrkesroller för civilekonomer/men också för "vanliga ekonomer" är:
    utredareaffärsutvecklare, banktjänsteman, controller, ekonomichef, marknadsförare, projektledare, revisor, skatterevisor, rådgivare (bIand annat företagsrådgivare), försäljningschef, företagssäIjare eller inköpare av varor och tjänster, ekonomikommentator, privatrådgivare och produktchef.

    Art Director>> har allts som oftast utbildning inom Grafisk formgivning. 
    Marknadsförare>>> & Kommunkatörer>> kan ha diverse olika utbildningsbakgrunder - allt från självlärda /autodidakter>>/ till långa universitetsutbildningar t o m forskarnivå. 

    Yrkeshögskola är känd för att "ge jobb". Över 90% av de f d studerande på yh, som avslutar sina studier och tar examen - får jobb i princip direkt efter sina yh-studier och de flesta också inom branscher som har "direkt anslutning" till det de läste på yrkeshögskolan.
    Anledning till det är att yh-utbilndingar tas fram av näringslivet och speglar de behov som näringslivet har. De flesta yh inkluderar också rätt mycket praktik. På praktikplatsen kan man knyta viktag kontakter. Många yh-studerande får jobb på eller via sina praktikplatser. 
    Vi kan varmt rekommendera att kika på utbudet av yh-utbildningar på www.yhguiden.se

    ***
    Det går alldeles utmärkt att söka till högskola och till yrkeshögskola>> samtidigt. De ansökningar sker helt oberoende av varandra. Sedan, om det blir så att du får plats på flera ställen, kan du välja vilken plats du tackar Ja till.

    Frågor och svar taggade med '#blex' (2 st.)

    • Sara

      Hur många har sökt in från gy 11 och hamnat i Blex?

      Hej! Jag kommer att ta studenten nu i vår med det nya betygssystemet, och planen är att jag i höst ska läsa vidare på universitetet till Civilingenjör. För tillfället kommer mina poäng att ligga precis vid gränsen som var vid förra årets intagning i Urval 2, då jag kommer att få mellan 20,0 -...

      Lena: : Hejsan, du hittar dessvärre ingen statistik än på sökande eftersom GY11 inte har gått ut än och söket blir först klart i juli någon gång. Statistik kan vi nog inte få förren i aug-sept. Hur många... Läs hela svaret
    • Erik

      Fått F i ett individuellt val, vad kan jag göra annat än att ta F:et?

      Jag går sista terminen i trean (GY 11) och hoppade av en kurs tidigare under läsåret med skälig anledning. Då det var försent att börja på någon annan kurs på skolan var jag tvungen att välja en kurs på Åsö vuxengymnasium för att få 100 poäng så jag kunde få min gymnasieexamen. Jag valde franska...

      Lena: : Hejsan, det smartaste är nog ändå att gå klart kursen och få dina 2500 kurspoäng - har du bara F i den kursen och minst E i alla andra så borde du ändå få ut din gymnasieexamen. När det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga