Ida

    Jag har funderat en del på att bli systemvetare. Det känns verkligen som en utbildning som är rätt i tiden. Men jag undrar vad exakt de kan göra. Jag har hört att de kan jobba som programmerare och projektledare. Jag tycker inte att det låter superkul att sitta och programmera dagarna ut och jag vet inte ens vad en projektledare gör. Sen har jag också hört att de kan jobba med användardesign, vilket jag tycker verkar roligt. Jag tycker det är ganska flytande vad de kan göra, men det kanske beror på att utbildningen är så pass bred?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ida
    Systemvetare - kallas de samhällsvetare som specialiserar sig på att lösa administrativa problem med hjälp av IT och datasystem. Majoritet av systemvetare (fler än 75%, uppgift från mars 2021) arbetar som systemerare, programmerare eller dataspecialister.

    En del systemvetare har övergripande ansvar för IT-frågor på företaget eller i en organisation och arbetar med allt från systemutveckling till säkerhetsfrågor och strategisk utveckling. Andra systemvetare är specialiserade på vissa område. Många systemvetare jobbar som konsulter, vilket betyder att de utför uppdrag åt olika kunder.
    Arbetsgivare för systemutvecklare kan bland annat vara lärosätena, dvs universitet och högskolor, privata företag, men många systemvetare arbetar inom den offentliga sektorn.

     Om yrket "projektledare" var god se framtid.se/yrke/projektledare.

    Frågor och svar taggade med 'upp till utbildningsansvariga' (1 st.)

    • Student

      Räkna tillgodo?

      Om man har påbörjat ett program på YH och under tidens gång ångrat sig och nu vill läsa ett program / kurser på universitet/högskola, kan man tillgodoräkna kurserna jag läst på YH då? Eller går inte det då det inte...

      Milla : : Hej,det är upp till de ansvariga på den högskole-universitetsutbildningen att bedöma om de kan tillgodoräkna avklarade yrkeshögskolekurser inom ett högskole- eller universitetsprogram. Det finns inga... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga