Jakob 22 år
  Hej, jag undrar verkligen vad som brukar hända efter elever gått klart sina tre gymnasieår på ett yrkesprogram. Söker de flesta in på jobb inom samma yrkesområde eller pluggar de vidare? Om det är så, hur många börjar jobba och varför? Tack, skulle verkligen uppskatta svar.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jakob,
  jag skall försöka hitta statistik på område... som du efterfrågar. Rent spontant så vill jag svara så här: går man ett yrkesprogram, är det ARBETA som man vill börja så fort som möjligt - oftast i alla fall.
  Tanken med yrkesförberedande program är att man skall kunna söka och få arbete direkt efter gymnasiet.
  Jag är ganska säker på att det är olika procent - på olika yrkesprogram - i antal ungdomar som får jobb.
  Jag kan tänka mig att de som går Industritekniska och Vård/omsorg får jobb direkt efter gymnasiet - nästan alla som söker jobb, så att säga.
  Statistiken kan variera från år till år också, beroende på om det är hög eller låg konjunktur.

  Jag skall, som sagt, försöka hitta relevant statistik och återkommer när jag hittar siffrorna.

  Råd, som jag skulle ge till en ungdom som vill söka till ett yrkesförberedande program är att lägga till kurser för Grundläggande behörighet - dvs svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att KUNNA söka till en högskoleutbildning i fall hen skulle vilja det
  och att
  efter gymnasiet skriv in sig på Arbetsförmedlingen direkt efter avslutningen /för att AF kan hjälpa en hel del/ och söka jobb samt utbildning på högskola och på en Yrkeshögskola - samtidigt. Sedan i fall man får mer än en plats: t.ex. kan man få erbjudande om jobb och en plats på högskola och samtidigt en plats på en Yrkeshögskola - kan man då välja vad man vill göra.
  Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu och alla yrkeshögskoleutbildningar finns på www.yhguiden.se. Det är parallell antagning till högskola & yrkeshögskola och man kan därför få plats på båda samtidigt.
  Du frågar också varför ungdomar börjar jobba. Jag är ganska säker på att de börjar jobba för att de vill göra nytta och tjäna pengar. Det är de två vanligaste anledningar till varför folk börjar jobba.

  Återkommer när jag hittar relevant statistik, som svarar på din fråga, OK?
  Mvh
  Anna SYV
  • Jakob Absolut, tack så mycket!
  • Milla Skickar statistik från Skolverket till dig nu.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jacob, på den här sidan http://www.skolverket.se/publikationer?id=3321 kan du ladda ner en pdf.fil - Rapport från Skolverket som visar vad ungdomar gör ett år efter avslutade gymnasiestudier.
  Vi tror att Skolverket har pålitliga uppgifter och kan därför rekommendera dig ta del av den rapporten.

  Vänliga hälsningar
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga