Yad
    Vad händer om man får F i mer änn 250 poäng då kan inte ta examen? Måste man gå om 1 år?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej, du undrar vad som händer om man inte får ut sin Gymnasieexamen.
    Svar på din fråga är att - om man inte uppfyller kraven för Gymnasieexamen - får man ut ett STUDIEINTYG /där alla betygsatta kurser finns antecknade/. Detta Studieintyget ger inte Grundläggande behörighet till högskolestudier.
    För att få Grundläggande behörighet blir man tvungen att komplettera med kurser som saknas - t.ex. på KomVux eller genom självstudier med efterföljande Särskild prövning /som kan kosta t.ex. 500 kr. i varje kurs; reglerna kan variera i olika kommuner/.

    Ett annat sätt är att komplettera kurser är på sin "gamla gymnasieskola" genom att ev.delta i undervisningen och/eller tenta av.

    Man bör själv ansöka om att läsa kurser på sin gamla gymn.skola eller på KomVux. Inget erbjudande om det kommer per automatik.

    Andra sätt att skaffa sig grundläggande behörighet till högskolestudier är att "läsa om" hela gymnasiet - på t.ex. KomVux eller på en Folkhögskola.

    Vissa ungdomar, som inte planerar söka till eftergymnasial utbildning, "nöjer sig" med ett Studieintyg. Det finns många jobb där arbetsgivare önskar att sökande har "gymnasiekompetens" - t.ex. inom försäljning eller som handläggare på Inkasso företag och det går att tolka Studieintyg som en sort "gymnasiekompetens", speciellt om intyget innehåller många kurser med betyget E eller högre.

    Ang.din fråga om att gå om ett år på gymnasiet, förhåller det sig på så sätt att det är ovanligt att man "går om" sista året på gymnasiet. Det är i så fall en "speciallösning". Individuell bedömning görs av Elevhälsan /Studie- & yrkesvägledare, Skolsköterska, Kurator & Skolpsykolog/ & sedan är det Rektor som fattar beslut om särskilda skäl föreligger och en studerande ges möjlighet att gå om en del av gymnasieutb.
    Däremot är det vanligare att gymnasieelever byter program. På så sätt blir det som att man "går om" ett eller två år på gymnasiet. Gymnasietiden blir - givetvis - längre. Fördelen för den studerande kan vara att det blir lättare att uppnå krav på Gymnasieexamen - då studierna blir "utdragna", man läser i praktiken vissa kurser mer än en gång. Detta kan vara fördelaktigt för vissa elever.

    Sammanfattning:
    om man vill söka till en eftergymnasialutbildning, bör man sträva efter att uppfylla krav för Gymnasieexamen. Om man inte lyckas med det, får man ut ett Studieintyg. För att sedan få ut Gymnasieexamen /vilket man behöver för Grundläggande behörighet till högskolestudier/ bör man aktivt söka möjligheter till att läsa om eller tenta av kurserna.

    Jag hoppas att du fick svar på dina frågor av mig nu. Vill du ha en förtydligande, var god återkom med följdfrågorna.
    Bästa hälsningar
    Ludmila, SYV

    Frågor och svar taggade med 'parallell klass' (3 st.)

    • Michael

      Går det att byta från SamSam till SamBeteende?

      Hej! Jag går i tredje ringen på Samhällsvetenskapliga programmet inriktning Samhälle och undrade om det går att byta till Sam beteende. Jag har till exempel läst Naturkunskap 2 och Geografi istället för Sociologi 1 och Ledarskap och undrade om mina två ämnen kan täcka de andra två.

      Anna: : Hejsan, föIjande kurser ingår i inriktning Beteende på SA
    • sara

      Ska jag behöva må såhär dåligt?

      Det är så att jag nu har börjat gymnasiet och har gått på min skola i två månader. Jag mår så otroligt dåligt eftersom att jag på riktigt är utfryst och har ingen att vara med på luncher och efter lektionerna(under rasterna) Exakt alla som går i min klass känner redan varandra sen tidigare. Jag...

      Anna: : Hej Sara! Det är jätte-jättetråkigt och dåligt att det är på det viset som du beskriver! Är det en kommunal skola du går på eller en fristående skola? Oavsett om det är en kommunal eller fristående skola så borde det... Läs hela svaret
    • lisa

      Börja i den andra klassen istället?

      Hej, det finns en ganska stor chans att jag kommer att börja i samma skola som min kompis och jag vill helst ha möjligheten att lära känna så många nya vänner som möjligt. Därför undrar jag om det går att prata med rektorn om att börja i parallell klassen när jag väl kommer in? Jag har hört att...

      Lena: : Hejsan, det är dessvärre svårt för mig att svara på eftersom jag inte har någon insyn hur uppdelningen i klasser sker. Men det låter väl som en jättebra idé att du kontaktar skolan med ditt önskemål! /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga