Anna

    Vi har bott utomalands sedan barnen föddes men måste ev flytta tillbaka till Sverige under nästa skolår (vid jul). Min äldsta kommer då att gå i nian, hur funkar det med att söka till gymnasiet då? Kommer han få preliminär besked på sina utländska betyg och sedan få bekräftat på sina svenska? Om han har toppbetyg från sin utländska skola och sen inte riktigt hinner komma in i det svenska systemet och får sämre betyg när han slutar nian tar man då någon hänsyn till att barnet är helt ny i det svenska systemet?

    • Julia :

      till vilken stad kommer ni flytta till Sverige? Det frågar jag för att få fram vilken gymnasieantagningskansli som är aktuell.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Anna,
    att komma in på en utbildning och att klara av läsa i fler år, är inte alltid "samma sak". Det är inte alla som kommer in på en utbildning som också orkar läsa med godkända resultat hela utbildningen; det kan bero på olika omständigheter, bl.a att man är ny i landet, på bristande språkkunskaper (i svenska) mm. - så det är inte alltid bra att ha bråttom. Kanske är det mer fördelaktigt för din son att "hoppa in" i årskurs 8 vid jul nästa år och året därpå läsa årskurs 9 på en "vanlig" svensk grundskola?
    Med det sagt, så säger jag inte att det är enda lösningen (dock kan det vara den smidigaste lösningen som har flera fördelar...:) utan det kan förhoppningsvis finnas möjlighet att gå snabbare tillväga. Exakt vad som kommer att hända beror på... Första frågan är om din son vill läsa en vanlig svensk gymnasial utbildning, på ett nationellt program eller läsa IB-programmet där undervisning är på engelska? IB-programmet kräver inte nödvändigtvis goda kunskaper i svenska, vilket de nationella svenska gymnasieprogram gör.

    Det finns flera frågetecken men vissa saker kan jag ge ett definitivt svar på:
    - bra att kontakta utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven kommer bli folkbokförd i Sverige;
    - preliminär gymnasieantagning behöver ni inte tänka så mycket på (antagning görs om och besked från prelim.antagning gäller ändå inte, när betygen från vårterminen i år9 kommer in till gymnasieantagningskanslierna); det viktigast i prelim.antagning är att gymnasieskolorna får veta hur många elever som är intresserade att läsa hos dem och kan försöka anpassa antal studieplatser.
    - det är gymnasieantagningen i rätt del av Sverige (utifrån elevens folkbokföringskommun) som kommer ta hand om elevens ansökan (förutom att IB-gymnasieskolorna kan i vissa fall göra egen antagning direkt till skolan). För kontaktuppgifter se antagningskanslier.skr.se
    Till exempel, gymnasieantag.för elever i Dalarna & Gävleborg: antagningskanslier.skr.se/kansli/antagningskansliet-region-dalarna

    ang.få betyg in i sitt slutbetyg från grundskolan...
    Det är inte alla ämnen som läses t o m vårterminen i årskurs 9, utan kan finnas ämnen där undervisning upphörde tidigare, men betygen kommer ändå in i Slutbetyget fån grundskolan (de betygen kommer eleven missa om hen  börjar läsa på en grundskola mitt i årskurs 9).
    Det finns någonting som heter "ansökan i fri kvot" - finns ingen garanti att bli antagen till gymnasiet men finns då ännu en chans att komma in; i fri kvot prövas elever som har betygen som ej är jämförbara med "vanliga svenska grundskolebetyg".

    En fundering... eftersom det du beskrivet (situationen med att flytta tillbaka till Sverige mitt i "nian") är så pass unikt, kan du/ni kanske även söka hjälp från personal på den gymnasieskolan som din son helst vill komma in på. Presentationer av samtliga gymnasieskolor inkl.kontaktuppgifter och länk till skolans egen webbplats finns att hitta på www.gymnasieguiden.se - nedan finns snabblänkar till presentationer av några gymnasieskolor:
    gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-falun
    Musikkonservatoriet i Falun
    gymnasieguiden.se/gymnasium/hagstromska-gymnasiet-falun
    Drottning Blankas Gymnasieskola i Falun
    gymnasieguiden.se/gymnasium/mora-gymnasium
    gymnasieguiden.se/gymnasium/alvdalens-utbildningscentrum
    gymnasieguiden.se/gymnasium/stiernhooksgymnasiet

    • : Hej Julia! Om jag svarar här, hamnar det publikt?
    • Julia :

      Ja, FRåGA SYV är öppet forum. Tanken är att alla får lära sig av varandras frågor och av våra svar samt tips som andra elever, föräldrar, skolpersonal kan lämna i bl.a kommentarer. FråGA SYV fattar inte några beslut om antagning till utbildningar och vi kan inte lösa "särskilda fall" heller. Vi ger tips på var man får vända sig och allmän information samt vägledning i frågor om yrken och studier.
       

    • : Jag försstår. Ville bara veta hur pass personligt jag skulle svara. Min son har läst Sofia Distans och har bra betyg i svenska så språket är inget som oroar mig. Jag kontaktar antagninskansliet och ser vad och hur de resonerar kring det hela. Självklart är det inte ultimat att komma till Sverige mitt i nian men vi tror inte vi kommer veta mer om vi beöver röra på oss innan dess.
    • Julia :

      Att fortsätta läsa på Sofia distans och få betygen i årskurs 9 där, går tyvärr inte därför att om eleven flyttar till Sverige, även om det är mitt i årskursen, så får inte Sofia distans ha honom som elev längre (fick jag svar från den skolan). Så, från den tidpunkten då eleven är skriven/folkbokförd i Sverige, så måste han gå i en svensk grundskola, men det är extremt svårt för lärarna på grundskolan att sätta betyg på en elev som de var lärare för i några få månader: januari-maj. Jag "röstar" på mitt tidigare förslag om att "hoppa in" i år 8 och då har eleven 3 terminer på sig att komma in i den svenska skolsystemet och hinner få betygen nästkommande läsår så att han kan med de söka till gymnasiet. Om eleven är jätteduktig och kanske kommer att tycka att det är för lätt och tråkigt, kan han kanske ta och börja läsa ett nytt språk, gå på Kulturskolan eller söka extrajobb. Det som blir nytt för din son är att undervisning kommer ske på svenska. Även om han har (de facto) kunskaper i ämnena, men han har inte läst det med undervisningsspråk svenska. Det går alltid att fördjupa sig i ämnena mer än det som "krävs" för godkänt betyg eller  t o m för A-(högsta) betyget. Det finns t.ex möjlighet att bedriva självstudier i matematik - www.matteboken.se och läsa framåt.

    • : Han läser bara svenska via Sofia Distans, i övrigt går han i en brittisk skola
    • Julia : Kring jul, när ni flyttar till Sverige, han slutar då gå i den brittiska skolan, antar jag. Se om det inom pendlingsavstånd från er bostad i Sverige finns någon "motsvarande" grundskola ("brittisk grundskola"), men annars så tycker jag att han kan börja i år8 (mitt i); det har jag flera argument för (var god läs ovan).
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'stylist' (36 st.)

    • Stina-

      Läsa upp hantverkskurser?

      Hej, för 4 år sedan tog jag studenten, jag läste stylistprogrammet och blev tyvärr inte godkänd i ämnet hantverksteknik 1. Undrar om det är möjligt att ansöka om att göra en prövning i den kursen eller om den kan läsas upp på...

      Milla : : Hej,gymnasiala studier för vuxna ges "kommunvis", alltså bör du vända dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Om komvux i din kommun inte har den kursen i sitt utbud,... Läs hela svaret
    • Elev

      Distansundervisning?

      Jag ska flytta till Tyskland i nästa år och jag läser stylistprogrammet i första året. Jag har kollat om det finns gymnasieskolor som har mitt program i Tyskland och jag hittade ingen som har. Jag tänker inte hoppa av skolan men jag skulle vilja veta om det det...

      Milla : : Nej, tyvärr, så tror jag inte att det finns. Jag förstår det som så att du läser på en gymnasieskola och läser på ett yrkesprogram. Gymnasiala yrkesprogram ges i Sverige inte på... Läs hela svaret
    • Jelena

      En elev vill utbilda sig till hår- och makeup stylist?

      Hej, om en elev vill på gymnasiet utbilda sig till hår-och make-up stylist, så sökte hen tidigare till inriktnignen Övriga hantvert på Hantverksprogrammet, men hur gör man nu, med de förändringar som har skett? Tacksam för ett snabbt svar och med länkar till relevant info på andra sidor. :)

      Daniel: : Hej Jelena!du har rätt; det har inträffat några förändringar inom svensk gymnasieskola under åren 2020-2022. Just den delen av förändringar som du frågar om... Läs hela svaret
    • Tilda

      Byta gymnasium ?

      Hej, jag går andra året på gymnasiet i stylistprogrammet och jag undrar ifall man kan byta till ett annat gymnasium men med samma inriktning?

      Anna: : Hej, vår erfarenhet är att det är mycket svårt att byta gymnasieskola mitt i läsåret, även om man går samma utbildning på en annan skola. Det är mycket lättare att byta på... Läs hela svaret
    • Amanda Rose

      Hur blir man djurskötare/djurvårdare efter att ha gått en annan linje?

      Hej har gått som stylist på gymnasiet i 3 år och gått ut med studiebevis, men skulle vilja bli djurvårdare/djurskötare. Hur går jag tillväga eftersom ja blir 20 nu i september? och hittar inte hur man går tillväga nånstans för att bli djurskötare utan naturbruks utbildning?

      Mikael: : Fråga på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Sök praktik eller jobb inom djurskötsel och då kan du sen kanske komma in på en yrkeshögskola.
    • karolina

      Byta ut examen i två olika ämnen?

      Ifall jag gått ut gymnasiet med godkänt eller mer i betyg samt fått examen med meritvärde på 12,0(stylist linjen) nu ska jag byta yrkeslinjer och påbörja en vård omsorgs linje på konvux och sen byta ut mina alla stylist ämnen till...

      Milla : : Det går inte byta ut kursen från examensbevis utan man måste höja betygen i de kurser som ingår i examensbevis men om du på Komvux får ett nytt examensbevis då kan du söka... Läs hela svaret
    • emma

      Kan man få jobb inom makeup och stylist utan en gymnasieutbildning?

      Hej! Jag undrar om man i framtiden kan få jobb inom t.ex makeup och stylist, UTAN en gymnasieutbildning? Kan man göra kurser / köpa kurser från en stylist bransch och sen få ett så kallat diplom för att ha blivit utbildad till en professionell...

      Julia: : Hej Emma, yrket Sminkör (make-up artist) är i Sverige icke-reglerat; vilket betyder att arbetsgivaren får fritt bestämma vem hen anställer. Om du startar "eget",... Läs hela svaret
    • M

      Är det försent att aktivera gamla betyg?

      Hej! Jag är 19 år och går på första året i stylistprogrammet då jag bytat från samhälle på en annan skola. På den förra skolan hade jag redan fått betyg i några ämnen. Syv på den skolan sa till mig att jag kommer stå med i alla kurser igen då jag går om men kan aktivera dem senare när jag...

      Mikael: : Hej M,satta betyg gäller tillsvidare, de försvinner inte. De godkända betyg du fick på din förra skolan gäller, alltså, och de går att "plocka fram" vid behov. ****Det... Läs hela svaret
    • Sana

      Vet ej vad jag ska göra?

      Jag går andra året som hantverksprogrammet stylist just nu. Att gick bra tills jag började 2an att det inte var min grej. Och jag skulle helst vilja plugga vidare, har extra matte (2a) och extra engelska 6 till 3an så har jag valt extra engelska 7 och extra svenska 3. Börjar tidigt och...

      Milla : : Hej Sana,så kan det vara - att man "helt plötsligt" inte vet vad man vill göra... det är mycket vanligare än många tror. Det kan komma i perioder och kan bli bättre framöver och... Läs hela svaret
    • Paula

      Student med F i gymnasiearbete?

      Hej Syv! Har kämpat nu i 2 och ett halvt år för att ta studenten och går hår och makeup stylist. Mitt gymnasiearvete är uppdelat i teoretiskt och praktiskt arbete då jag har ett yrkesförberedande program och allt går jättebra hittils. Fast har jättemycket problem med att skaffa modeller till...

      Mikael: : Det är ingen fara , Paula, alla som gick på gymnasiet i 3 år får fira på "studenten". Det är många-många år sedan som det var så att de som inte fick fullständiga... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vilka kurser måste jag läsa?

      Hej! Jag går just nu samhällsprogrammet med inriktning beteende. Jag har bestämt mig för att byta till stylistutbildningen och undrar vilka kurser jag kommer att behöva läsa till om jag senare vill kunna plugga till exempel polis eller syv.

      Anna: : Hej, om du byter till "stylist" som är ett yrkesprogram: Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, behöver du för det första läsa kurser för Grundläggande behörighet: -... Läs hela svaret
    • ell

      Pendla & bidrag ?

      Hej jag har länge vetat vad jag vill gå för linje och jag skulle vilja gå stylist och den linjen finns inte här i Eskilstuna där jag bor & jag har väldigt gärna velat gå i Stockholm en väldigt lång tid. För där finns den linjen, men jag undrar hur gör man när man pendlar. för jag har läst...

      SYV-besökare: : Hej, St:Eskils i Eskilstuna >> har förvisso inte Slylist-utbildning men de erbjuder Valbar Make-up profil /kurser i make up/ på inriktningen Frisör i åk2 och 3. Kika gärna på det... Och ha en mycket trevli sommar! :)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga