Marika
    Hej jag har nyss hade svenska nationella, delprov A när man skriver en uppsats. Jag tyckte det gick jätte bra och jag kämpade med uppsatsen i över 2 h och kände att jag skulle få riktigt högt betyg men så fick jag ett F. Jag vart jätte förvånad för jag är bra på svenska. I tre år nu har jag haft svenska på gymnasiet och har fått betygen E-B. Jag har mest legat på D-C och var säker på att gå ut med ett C. Men nu efter mitt F i nationella så fick jag ett mail av min lärare att jag måste komplettera det för annars kommer jag inte få godkänt i kursen. Hur kan det vara så? jag har hört att nationella endast kan höja betyg och inte sänka... Hur kan jag gå från ett C till ett F på bara ett misslyckat prov? Så nu har jag fått en stor uppsats jag måste göra klart på en vecka som komplettering för detta. Är detta rätt? Kan min lärare göra så här? Jag blev så förvånad och ledsen att allt mitt slit på svenska lektionerna bara kastades bort för ett prov. Tacksam för svar.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Marika,

    jag förstår att du är ledsen. Saken är dock den att Nationella provet är det "samma uppgifter för alla" och här kan man just Jämföra elever med varandra (för att de gör samma uppgifter).

    Det är annars Lärarens kompetens att sätta betyg, inte SYV-ens. Så egentligen kan inte någon annan än läraren uttala sig.

    Allmänt gäller: skolorna använder de nationella proven på OLIKA SÄTT, tyvärr. Det finns "anvisningar", "allmänna råd" och Riktlinjer, men de tolkas och tillämpas på olika sätt. Den "lokala rättvisan" finns ändå i det att alla elever i din klass har ju samma lärare i svenska och ditt resultat på kursen jämförs med andra elevernas /i alla fall inom samma klass/ - på samma sätt. Jag vet inte om det är så mycket tröst, men det är i alla fall så som jag kan förklara.

    Som sagt, egentligen kan inte Studie- och yrkesvägledare förklara ngt. om betygssättning, eftersom det är lärarens kompetens.

    Det rådet jag kan ge dig är att försöka komplettera så som läraren hade förslag på och jag önskar dig Lycka till och lovar att hålla tummarna för dig!

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med '#polishögskola' (3 st.)

    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Sven

      Hur blir man polisutredare?

      Mitt namn är Sven och jag går i trean på gymnasiet. Jag undrar hur man blir polisutredare och vilka betyg som krävs. Skulle också vara intressant att veta hur lågnt tid utbildningen tar.

      Anna: : Hej Sven, med Polisutredare - menar du Civil utredare >> eller Mordutredare >>? Eller kanske är du intresserad av yrket Kriminolog? Beroende på vilket yrke du menar, finns det olika vägar att... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga