Marie 30 år
  Läser på komvux för att få gymnasiekompetens och högskolebehörighet.
  2008 fick jag betyg G i OMV1215 som då gav 200 poäng.
  Enligt min syo så motsvarar inte den kursen ingen behörighet i nya kur systemet
  och dem 200 poängen går inte att räkna in i min gymnasiebehörighet.

  Stämmer detta att den kursen jag gick på gymnasiet inte har något värde eller funktion idag och att jag ska räkna bort den och dem poängen helt och hållet?
  • Julia Läser du mot ett Slutbetyg eller mot Examensbevis? Det är olika regler för de två typer av utbildningsdokument.
  • Marie Jag har faktiskt inte koll på det, men skulle tro att jag är ute efter examensbevis? Enkelt sett kan man säga att jag håller på att läsa in hela gymnasiet. Drömmen och målet är att läsa så jag får behörighet att kunna söka in till socionomprogramet. Sen om jag lyckas hålla mig till dem högsta betygen i alla kurser så jag kommer in på det är en annan annan sak och något som visar sig när jag är klar med allt. Oavsett så behöver jag läsa gymnasiet och få fullständiga betyg där ifrån för att kunna söka jobb eller utbildavidare inom den riktningen jag vill jobba inom om jag inte kommer in på den högskoleutbildningen jag vill gå. Jag läser ingen yrkes linje utan riktat in mig på samhäll och kurser jag anser mig ge mer av attr läsa eftersom jag är säker på inom vilka formen av yrken med människor som jag vill jobba med.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Marie,
  du skriver om att du vill uppnå högskolebehörighet. Vill du komma in på en högskole-/universitetsutbildning? Vilken i så fall? Vissa utbildningar är svårt att komma in på: höga betyg krävs; eller högt resultat på högskoleprovet.
  Du har betyget G, som idag motsvarar betyget E och det är inget högt betyg... godkänt, men inte högt. Att kämpa för att "låsa om" ett lågt betyg i ett utbildningsdokument - kanske inte är en så bra idé, tänker jag... 200 p. är dubbelt så mycket som en "normalstor"kurs på gymnasiet är. Och den påverkar därför också dubbelt så mycket och kommer dra ner ditt meritvärde.

  Mitt förslag är att du läser nya kurser á 200 poäng och försöker få högre betyg. Du får med det mer kunskap och, förhoppningsvis, även högre meritvärde, som kommer göra det lättare att komma in på den utbildning du vill komma in på.

  Om du anser att du har kunskaper i den "gamla kursen", diskutera med syv-en på komvux om att göra Prövning i en ny kurs som "liknar" den gamla kursen. Betyg från prövningen kan tas in i det dokumentet som du läser mot nu - om det är Slutbetyg eller Examensbevis.

  Vänligen
  Julia

  Har du ett Samlat Betygsdokument från år 2008?
  Vad för utbildningsdokument du fick när du slutade på gymnasiet? och från vilket år är det dokumentet?
   

  Sammanfattning
  Det är rektor på komvux som ansvarar för att alla regler följs och de rätta kurserna kommer med i Slutbetyg eller Examensbevis.
  Komvux är intresserad av att snarast möjligt ge de studerande slutbetyg eller examensbevis - för att det kostar pengar att ge utbildning och komvux har begränsat budget.
  Om du av SYV på komvux fick besked att du ej kan ta in en kurs i ditt Slutbetyg eller Examensbevis - och du endast har G betyg i den kursen, så tycker jag du ska vara glad - för att du får då möjlighet att läsa nya kurser och kunna få mer kunskap och högre betyg.
  Om den kursen kunde tas in, då skulle komvux ej givit dig plats på nya kurser (som du nu ska läsa i stället). Då skulle du få ett dokument som bekräftar "gymnasiekompetens" men som har lågt meritvärde och så kommer du inte in på socionomprogrammet.

  • Marie

   Hej! dem kunskaperna finns inte sparade i minnet så att jag skulle kunna pröva dom i en likvärdig kurs.

   Tack för din upplysning och resonemang! Det ska jag tänka på.

   Men känner inte att jag fick svar på min fråga hur vidare det gäller angående den kursen.

   Så vitt jag vet så räknas in kurser man har gjort och fått betyg i till gymnasiebetyget och det är inget man kan göra åt varken genom att läsa om kurser för högre betyg eller läsa mer poäng än det antal som är max poäng på gymnasiet?  Om du förstår hur jag formulerar mig.

   Jag håller med dig om att det är klokast att sloppa dem poängen och kursen för att läsa in samma poäng men med högre betyg. Men svaret på min fråga och hur det går till och gäller rörande det betyget är fortfarande ett frågetäcken för mig och jag förstår inte om det betyget längre existerar eller hur det funkar rörande den kursen och nya systemet?

  • Julia Reglerna är mycket komplicerade (vad gäller gamla kurser). Sedan spelar det också roll om du läser mot examensbevis eller mot ett Slutbetyg. ... Slutbetyg ger lika stor behörighet till högskoleutbidlningar men inte alla kan läsa mot det. Om du har möjlighet att läsa mot ett Slutbetyg, så är det fördelaktigt för dig och det finns också större möjlighet att ta in gamla kurser in i det, men inte om kursen är äldre än 8 år... det finns även en "8-års regeln" som säger att det endast "på undantag" (om rektor så beviljar) som kurser som är äldre än 8 år får tas in i ett Slutbetyg.

  Frågor och svar

  • Ivan 25 år

   E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

   Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer att göra det. Slut betyget kommer enbart att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gustav 17 år

   Behörighet gällande högskoleprogram?

   Hej! Jag är inne på att plugga zoologi efter gymasiet och jag kollade in behörigheten till det programmet och det stod följande: Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3b/3c eller Biologi A. Då blev jag lite fundersam gällande matte 3 delen. Vad menar dom med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • R 20 år

   Hur raderar jag mitt konto?

   Hej! Jag skulle vilja radera mitt konto här, hur gör jag det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Hur får jag merit till förskollärarprogrammet ?

   Hej, Jag har godkänt i alla ämnen förutom Franska 4 och behöver komplettera den. Nästa höst hade jag tänkt söka in till förskollärarprogrammet. Jag har även funderat på att läsa upp några enstaka ämnen som tex...

   Julia SYV: Hej,behörighet till förskollärarprogrammen i Sverige brukar se ut så här: Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b. Om du har EXAMENSBEVIS... Läs hela svaret
  • Hanie 20 år

   Hur ska jag prioritera när jag ska läsa upp mina betyg på komvux?

   Hej! Nu när höstens högskoleprov också är inställd så vill jag inte slösa ännu flera månader på att bara satsa på det utan jag funderar på att läsa upp mina betyg istället. Min merit är 18.65 (inklusive...

   Julia SYV: Hejsan,om du höjer betyget i "ett steg" i en hundrapoängs kurs (de flesta gymnasiala kurser är just på 100p., som t.ex alla mattekurser, alla språkkurser... Läs hela svaret
  • Nopbriyanan 40 år

   Hur kan jag komplettera min kunskap?

   Mina studier bakgrund som har jag fått en bedömning mot svensk högskoleutbildning från Universitets och Högskolerådet (UHR). 1.Master examen inriktad mot offentlig förvaltning i utbildningen ingår examensarbete. 2.Kandidat examen inriktad mot offentlig förvaltning med tyngdpunkt på...

   Julia SYV: Hej!Lärare - är i Sverige ett yrke som numera "kräver" legitimation. Lärarlegitimation får man av Skolverket. I grunden brukar skolverket vilja se Lärarexamen. Om jag förstår dig... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga