Oskar

    Hej, jag har jätte ångest över att få F i matte då jag ligger på F varning. Vad kan jag göra om jag får F i matte på första året i gymnasiet?

    • Anna :

      Utan godkänt betyg i matte 1 uppnår eleven inte Kraven för examensbevis och får då Studiebevis; det kan kompletteras efter gymnasiet, på komvux - genom studier eller genom självstudier/prövningar. Men du får läsa vidare till år2 och 3 även om du får F i matte 1. Får du möjlighet att gå om kursen nästa år, tacka då gladeligen JA!!!! och läs om kursen. Det är en jättestor förmån som sällan erbjuds.
      I "värsta fall" får du väl komplettera efter gymnasiet eller få jobb även utan examensbevis och några eftergymnasiala studier. På ngt. sätt så löser det sig... Om du nu gör ditt bästa (och ingen kan göra mer än sitt bästa) då måste du vara nöjd. Alla kan inte bli "professorer i matte" men du måste göra ditt bästa och försöka få godkänt betyg i matte 1. Känner du till www.matteboken.se och att Mattecentrum driver i ca 30 städer Räknestugorna där man kan gratis få hjälp i matte? Och du kan själv vara med och hjälpa till i en sådan Räknestuga: t.ex kan du hjälpa elever som går på grundskolan med deras matte. Det kan bli så att genom att förklara för en annan, så förstår man bättre själv!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Oskar;
    om eleven får F i en kurs hen läste på gymnasiet, har eleven rätt att göra Prövning i den kursen innan hen slutar år3 på gymnasiet.
    Har en fråga till dig: är du säker på att du läser rätt program? Om matten är för svår kanske är det så att du passar bättre på ett annat program.. bara undrar, som sagt. Känner inte dig. Vet inte vilket program du går.

    Om du t.ex läser på ett yrkesprogram och det är matte 1a din fråga gäller, så finns det inte mindre eller lättare matte inom gymnasiet... så, då gäller det att kämpa så gott du kan + använda sig av rätten att göra prövning sen.

    Vänligen & lycka till!
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga