ana maria

    jag har gått barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogisk och har även påbörjar på högskolan för att bli grundlärare men hoppade av för att jag kände att jag ville jobba och verkligen förstå vad det är jag vill jobba med. Det jag vet är att jag är väldigt självsäker, social och spontan. Jag vill jobba med människor och hjälpa de på alla sätt. Nu undrar jag vad är det för utbildning jag ska söka vidare till för att kunna jobba inom till exempel socialen? eller något annat som har med människor att göra.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ana Maria,
    inom socialtjänsten jobbar olika yrkesgrupper, många är i grunden socionomer, alltså har examen från socionomprogrammet (3,5 årig heltidsutbildning),
    men i receptionen på Soc.kontoren kan personer sitta med olika utbildningar - kanske med endast gymnasial utbildning, ej ngn högre/eftergymnasial utbilnding. Hen som sitter i receptionen eller via telefon bokar besök till socialtjänsten kommer också i kontakt med utsatta människor och hjälper dem.
    "Inom socialen" jobbar även familjehemsföräldrar: som tar emot barn- och ungdomar som ej kan bo hos sina föräldrar; ledsagare och kan även finnas uppdrag som "kontaktperson" eller "vuxen-kompis" (ofta är det deltid eller timmar vid behov som man får som anställningsform).

    Om du vill skaffa dig en högskoleutbildning och har mål att jobba "inom socialen", rekommenderar jag i första hand socionomprogrammet.

    Kika också på följande yrkespresentationer:

    yrke/personlig-assistent

    yrke/god-man

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan, jag vill påminna om att eftergymnasiala utbildningar finns även i andra skolformer än högskola-universitet, exempelvis finns det många yrkeshögskoleutbildningar, folkhögskoleutbildningar och även utbildningar på privata skolor.
    Info om folkhögskoleutbildningar - www.folkhogskola.nu
    info om yrkeshögskoleutbildningar - www.yhguiden.se

    Några exempel på yh-utbildningar:
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/specialistutbildad-barnskotare-med-inriktning-sprakutveckling
    utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/stodpedagog
    högskolecentrum-arboga/stodpedagog-arboga
    campus-nykoping/specialistbarnskotare-cny-nykoping
    centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/integrationspedagog
    centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/behandlingspedagog
    hermods-yrkeshogskola/stoedpedagog-karlskrona

    • : Tack!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'historia3' (2 st.)

    • Magdalena

      Studera historia utomlands ?

      Hej! Jag är en tjej på 21 år som gått vård och omsorgs programmet när jag gick gymnasiet! Har nu kommit på att jag vill läsa till historiker gärna i England. Hur gör jag för att läsa upp/läsa till betyg? Basår? ?

      Julia: : Hej,du får gärna se information på de skolorna som du vill komma in på. Du kan också kontakta de skolorna du vill komma in på och fråga vad de kräver för att du ska anses som... Läs hela svaret
    • Julia

      Vad innehåller Historia 3?

      Hej! Jag undrar vad det är för skillnader och likheter mellan kurserna Historia 2a och Historia 2b -kultur, och vad det blir för skillnad (kunskapsmässigt) om man går vidare till Historia 3 från dem. Angående Historia 3 vill jag också gärna ha en sammanfattning på kursens innehåll, vad är...

      Anna: : Hej Julia! Det är lärare i historia som kan svara på din fråga, inte Studie- och yrkesvägledare. Det är bra att du hittade information om gymnasiala kurser i Historia på Skolverkets hemsida.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga