1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, 
    utan godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 1 är man inte behörig till högskola, över huvudet taget. 
    När du skriver "läst kurser" - de kan väl inte vara på Högskole-universitetsnivå? Annars, så förstår jag tyvärr inte innehåll i din fråga. 

    Grundläggande behörighet till högskolestudier innefattar Examensbevis och examensbevis kan man inte få utan att ha godkänt betyg i en gymnasial kurs matematik 1 (som miniminivå godkänt betyg, E, i matematik 1a).

    Du kan i vilket fall titta på yrkeshögskoleutbildningar; de kan göra undantag från behörighetsreglerna. Högskola-universitet i Sverige kan inte göra undantag och kan inte ta in obehöriga. 
    Presentationer av yrkeshögskoleutbilnidngar ser du på www.yhguiden.se, många yh-utbildningar kräver godkända betyg i matte, t.ex i matematik 1 eller 2. Men pga yrkeshögskola kan göra undantag, så är det inte uteslutet att kunna tas in även om man är obehörig. 
    Kika därför gärna på www.yhguiden.se - det finns också rätt många yh som ej kräver ngn matte (för särskild behörighet) men pga godkänt betyg i matematik 1 ingår i "gymnasiekompetens" och yh ligger på Eftergymnasial nivå, så ska man helst ha godkänt betyg i matematik 1.

    yhguiden.se/resultat?Education.rate%5B%5D=50&Educ kan du se en lista på lite över 100 st. yrkeshögskoleutbilnidngar som ges på 50% av studietakt med start höstterminen 2020.

    Frågor och svar taggade med 'byta bransch' (1 st.)

    • student

      Hur får jag in foten i en ny bransch?

      Hej! Jag har arbetat som lärare i grundskolan i många år och vill nu byta bana. Helst vill jag arbeta som handläggare på myndighet men även andra administrativa roller är intressanta. Mitt problem är att jag inte har någon erfarenhet av arbete på myndighet och inte heller någon erfarenhet som...

      Peter: : Hej Jenni!ett förslag som jag har går ut på att du söker SOMMARJOBB som administratör eller handläggare på någon myndighet. Genom sommarjobb kan man få in foten och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga