Anna
    Hej!
    Jag går första året på ekonomiprogrammet och har inte en aning om vilken inriktning jag vill gå i tvåan. Man kan välja mellan ekonomi och juridik, men jag vet inte vad man kan plugga vidare till efteråt, beroende på vilken inriktning jag väljer.
    Jag har inte någon speciell "dröm" efter gymnasiet! Huvudsaken jag tjänar pengar egentligen.

    Så min fråga är:
    Vad kan man plugga vidare till efter ekonomi inriktningen?
    Och vad kan man plugga vidare till efter juridik inriktningen?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Anna,
    på Ekonomiprogrammet skiljer sig inte inriktningarna åt så mycket:
    det är 300 poäng /av de totala 2500 poängen som läses på gymnasiet/ som är INRIKTNING på just Ekonomiprogrammet.
    I inritningen Ekonomi läser man Entreprenörskpa&företagande, 100 poäng;
    Företagsekonomi 2, 100 poäng
    och Matte 3b, 100 poäng;

    i inriktningen Juridik läser man Filosofi 1, 50 poäng,
    Affärsjuridik 100 p. Rätten och samhälle 100 p.
    och Psykologi 2a, 50 p.
    ***
    Om man till en eftergymnasial utbildning behöver Matte 3, t.ex. om man vill läsa till Fastighetsmäklare eller till en Ingenjör - då är det bäst välja inriktning Ekonomi. Fast om man väljer inriktning Juridik, kan man ändå läsa Matte 3b /och även 4/ som en programfördjupande kurs.
    Entreprenörskap och Företagsekonomi får också läsas som programfördjupande kurser.
    På så sätt kan man läsa "båda inriktningarna samtidigt", eftersom alla kurser inom inriktningen Juridik får också läsas som programfördjupande, i fall man väljer inriktning Ekonomi.

    Då kan man fråga sig: varför är EK uppdelat på två inriktningar, när man kan få läsa alla kurser i alla fall? Jo, för att den, som inte vill läsa Matte 3, Företagsekonomi 2 och Företagande - skall få slippa det.
    Detsamma gäller Filosofi, Psykologi & juridiska kurser.
    I stället kan man, som programfördjupande, läsa t.ex. Litteratur, Retorik, Skrivande, Sociologi, Politik&hållbar utveckling Historia 2a & 3, Geografi 1 och 2, Engelska 7 & Moderna språk.

    Oavsett inriktning, blir du efter EK behörig att söka till en oändlig lång rad av olika eftergymnasiala utbildningar. Hitta några på www.studera.nu & på www.yhguiden.se och se vad det är för behörighet till dem. Då kan vi sedan tillsammans lägga upp en plan - hur du blir behörig.

    Bästa hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'extra stöd' (2 st.)

    • Kicki

      Vilken skola i Nacka (m omnejd) vid ADHD och svår dyslexi?

      Vilka gymnasieskolor i Nacka med omnejd är bra eller mindre bra om ungdomen har ADHD och svår dyslexi (skapar ångest och depression) och där skolan således är väldigt väldigt tuff att klara av? FÖRSTÅELSE, anpassningar och mycket extra stöd är av yttersta vikt! Betygen är inte så höga så där...

      SYV-besökare: : Hej Kicki!om eleven behöver gå på en NPF-anpassad utbildning, så är det bäst för eleven att göra det. I en "vanlig gymnasieskola" är det stora klasser och eleverna förväntas ta mycket eget ansvar och klara mycket själva.
    • Mats

      Personlig assistent på gymnasiet?

      Om en elev behöver en personlig assistent i grundskolan finns det då möjlighet att han får det även på gymnasiet?

      Milla : : Hej Mats! Det är ingen fråga som en Studie- och yrkesvägledare kan svara på. Biståndsbedömare på Socialtjänsten eller andra personer som är anställda för att just göra sådana bedömningar - får fatta beslut. Jag hoppas att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga