2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Evan,
    det är inte reglerat (finns alltså inga regler) angående vad man kan jobba som utbildad psykolog med utländsk examen, men utan en svensk legitimation. Det är blir helt upp till en arbetsgivare - vad just den arbetsgivaren tycker. Och arbetsgivare kan tycka väldigt olika. 

    Mitt förslag är att du söker många olika jobb. Kika gärna på "skolyrken", som ex. yrke/studiepedagog eller skolvärd (det är personalbrist i de svenska skolorna, så de kan på vikariat anställa med vilken utbildning som helst, även för att undervisa, i stället för en legitimerad lärare, när det ej finns någon lärare att anställa). 

    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    utan svensk legitimation får man Inte jobba som psykolog eller kalla sig för en psykolog i Sverige. Däremot är det tyvärr inte reglerat vad man Får jobba som. 
    Se gärna vilka Lediga jobb som annonseras och sök alla som du tycker du kan klara av att ha (vad gäller språket, kunskaper inom det område som jobbet omfattar, körkort..? och annat). 
    Många jobb kräver att man har körkort (även om man inte kör bil... konstigt nog) - det är för att i fall man skulle behöva köra, så kan man ... hur som helst, så ska man se vad för kvalifikationer som arbetsgivare efterfrågar, men det är inte farligt att söka i alla fall (även om man inte har allt det som arbetsgivare önskar), detta för att det är mycket möjligt att ingen söker som har alla de kvalifikationer som arbetsgivaren efterfrågar - då har även andra personer en rimlig chans att få jobbet (med undantag av de jobb där man Måste ha vissa kvalifikationer, ex. Bussförare, som måste ha ett giltigt busskörkort; Elektriker - som måste vara utbildad elektriker). 
    Vi känner till många exempel på att utländska akademiker arbetar inom "andra områden", det vill säga inte direkt inom det som de är utbildade till (i alla fall under de första åren i Sverige). De exempel som vi känner till är att de jobbar bl.a som Guider >> och  Modersmålslärare >>.

    Frågor och svar taggade med 'uska' (4 st.)

    • Anna

      gamla betyg uska?

      Jag vill bli usk och har några gamla betyg från komvux. Läste där 2000/2001 tror jag. kan jag använda dem kurserna när jag nu ska läsa till usk så jag slipper läsa några kurser? Det är kurser inom medicin och hälsa och sånt.

      Daniel: : Hej Anna,för att kunna få jobb som Undersköterska krävs det /i alla fall ännu inte../ någon legitimation och arbetsgivare kan, om hen vill, anställa vem som... med vilken tidigare utbildning som helst.... Läs hela svaret
    • Frida

      Vilka förkunskaper krävs för att gå en undersköterskeutbildning?

      Om man inte har fullständiga betyg från grundskolan, bara godkänt i svenska, behöver dom andra kärnämnena läsas upp innan man kan börja på en vård utbildning?

      Mikael: : Hej Frida! Gäller det en vuxen person (över 20 år) eller gäller det en yngre person (under 19 år)? Det är skillnad. På komvux (från 1 juli det... Läs hela svaret
    • Osama

      läsa två program på gymnasial nivå?

      Hej Jag är klar med naturvetenskapsprogrammet för två år sen. Nu tänkte jag läsa vår och omsorg programmet på distans. Går det bra att ha två gymnasieprogram samtidigt? Tack

      Milla : : Hej! Jag ser att du är 23 år och du är därför för gammal för att läsa på gymnasiet. Från 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år är det komvux i den kommunen där du är folkbokförd, som du vänder dig till om du vill... Läs hela svaret
    • Evelina

      Ett F i betyg USKA?

      Hej! Jag har precis läst USKA på distans via komvux och har fått ett F i medicin 1 som ligger på 200 poäng. Blir jag fortfarande utbildad undersköterska med det betyget eller måste jag läsa upp den kursen igen för att bli "godkänd" undersköterska?

      Milla : : Hej Evelina! Det är upp till din blivande arbetsgivare att bestämma om du kan få jobb som undersköterska med eller utan betyg. Vi sammanställde info om det på http://www.fragasyv.se/info/underskoterska där framgår det av svar från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga