Hanna
    Jag börjar snart IB1 och mina ämnesval är som lyder:

    Svenska HL
    Historia HL
    Psykologi HL
    Engelska A SL
    Biologi SL
    Matte studies

    Har hört att jag får särskild behörighet för samhällskunskap om jag läst minst ett ämne i den samhällsinriktade ämnesgruppen på IB. Stämmer det? Vilka svenska kurser motsvarar historia HL och psykologi HL?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna!
    På länken
    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Sarskild-behorighet/ hittar du information om motsvarande kurser i det svenska systemet.
    Du måste ha lägst betyget "4" i ämnet för att uppfylla det särskilda behörighetskravet.

    När det gäller Psykologi så översätter ej Universitets och Högskolerådet den kursen till en "motsvarande svensk kurs", eftersom godkända betyg i Psykologi på gymnasienivå ej krävs som särskild behörighet till någon högskoleutbildning i Sverige.

    Psykologi kursen på IB-programmet går djupare och bredare in i ämnet psykologi än någon av de svenska motsvarigheterna inom gymnasiala psykologikurser.

    Likaså när det gäller Historia HL, den kursen är mycket djupare och bredare, det finns inte en motsvarighet i det svenska systemet. Universitets- och Högskolerådet (UHR) räknar bara till att Historia SL motsvarar som du kan se på länken (ovan) Historia 2 i det svenska systemet.

    Bästa hälsningar och lycka till med dina studier!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiesystemet' (1 st.)

    • Yad

      Vad är gymnasiepoäng, hur fungerar gymnasiesystemet?

      Hej jag vill gärna veta mer om gymnasiepoäng/poängsystemet och har många dumma frågor att ställa. Jag vet inte vad det är och hur det fungerar. Har kollat många sidor men hittar inte svaret på det jag vill ha. Och jag har sett att för exempel Engelska 6 ger 100 p. Vad innebär det? Jag har...

      Lena: : Hejsan, kul att du är så intresserad! Det är jätteviktigt att förstå systemet så man vet på vilka villkor man pluggar. Gymnasiet bygger på olika utbildningsprogram (kallas nationella gymnasieprogram)... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga