Ivana 18 år

  Hej! Min fråga är uppdelad i två kan man säga. Ena delen är handlar rent om kurser och behörighet, medan andra delen handlar om själva universiteten som erbjuder utbildningarna. Jag är väldigt intresserad av att studera min väg upp till att bli doktorand inom psykologi och sedan forska inom ämnet. Jag har kollat runt på internet om kurserna och skulle behöva hjälp med om jag uppfattat det rätt. För att bygga sig upp till en doktorandstitel så har jag förstått det som att man gör färdigt en mastersexamen och sedan vidare till en doktorandsexamen. Behörigheterna för en mastersexamen har jag läst kräver 120 hp. För dessa 120 hp har jag förstått det som att man måste läsa kurserna psykologi 1, 2, 3 och 4, vardera är 30 hp. Därefter kan man påbörja en mastersexamen. Jag förstår att ni självklart har bättre koll på dessa processer, behörigheter osv så jag hade uppskattat om jag hade kunnat fått det förklarat. :) Andra delen av min fråga är mer geografisk, dvs vilken skola osv. Min preliminära plan som inte är väl genomtänkt är att studera psykologi 1, 2, 3 och 4 på Linköpings universitet för att sedan fortsätta och fullfölja mina psykologistudier ända upp till en doktorandexamen på Göteborgs universitet. Varför jag valde Linköpings universitet är för att det jag har hittat på internet, så visar det sig att kursen psykologi 4 finns på Linköpings universitet och Luleås universitet. Jag bor själv i Växjö och hade gärna vilja studera på ett annat ställe, men inte så långt som Luleå. Jag har möjligtvis inte gjort tillräckligt med research för att se om kurser ända upp till psykologi 4 finns på andra orter, men jag skulle gärna vilja bli informerad. En följdfråga är också om jag kan fullfölja upp till doktorandpositionen på Göteborgs universitet, eller vilka universitet erbjuder detta? Jag hoppas jag har formulerat mig tillräckligt bra och att det inte blir alltför flummigt. Tacksam för svar! Ivana :)

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ivana,
  inför mastrprogrammet måste man ha 3-årig högskoleutbildning, och det är 180 hp.
  Självaste masterprogrmmet är sedan 2-årigt, alltså 120 hp.
  Att endast läsa fyra terminer psykologi räcker inte för att bli behörig till masterprogrammen. Ännu ett års studier krävs.
  Vilka masterprogram och var som kommer erbjudas om 3 år är det idag ingen som kan garantera. Detta för att utbildningsutbud förändras och fastställs helt först till första dagen i anmälningsperioden som brukar ligga mitt i terminen före den terminen då utbildning startar.
      Jag skulle rekommendera att du antingen försöker komma in på psykologprogrammet (som är 5-årig högskoleutbildning) eller att du siktar på kandidatexamen med huvudämne psykologi. Kandidatexamen förutsätter 3-årsstudier på heltid och minst 90 hp (tre terminer) måste vara "ren psykologi", alltså t.ex Psykologi 1,2 och 3. Vilka de resterande kurserna som måste ingå - måste du fråga studievägledare på den insituttionen där du vill ta ut kandidatexamen. OBS! även kandidatkurs måste ingå i kandidatexamen.
  Mot kandidatexamen kan man läsa på ett program eller genom fristående kurser. Det är smidigare att läsa på ett program (då slipper du söka till varje nästa kurs och riskera att inte komma in på "nästa kurs"; inom programmet har man platsgaranti på kurser som ingår).

  Studieplanering på lång sikt?
  Det är, å ena sidan, bra att du försöker planera på lång sikt. Men, å andra sidan, är det tyvärr mer eller mindre omöjligt, i alla fall planera i detalj, t.ex vilken ort du ska läsa på - på masterprogrammet. För att ingen vet var de passande masterprogrammen ska erbjudas när det blir dags för dig att söka, sedan vet man ju inte heller om du kommer in - det brukar vara konkurrens om platser och urvalsprincipen kan mycket väl vara "flest högskolepoäng ger företräde", alltså du blir BEHÖRIG att söka till masterprogrammet med endast 3-årig högskoleutbildning, men många ggr krävs det ännu några terminers studier för att komma in.

  Om du idag inte har erfarenhet av att läsa på högskolenivå, kan du antingen försöka komma in på ett program eller söka en fristående kurs inom ditt favoritämne (jag förstår att det är psykologi) och då vet du sedan mer om högskolestudier (genom egen erfarenhet) + att du kan prata med studievägledare, dina högskolelärare, kursare och andra som är mer insatta in i just högre psykologistudier än en allmän SYV är.
  Vad jag vet om att bli en doktorand - så är det osäkert om hur många tjänster och när som ska utlysas. Ibland går det flera år utan att någon doktorandtjänst inom rätt (för dig) ämne utlyses. Sedan är det mycket hård konkurrens om platserna. Så, vägen till att bli forskare är lång och tuff. Det finns inga garantier, heller, även om man är mycket duktig. Ibland gäller det att ha tur också, för att om ingen tjänst utlyses, kan man ju inte ens söka. :(

  Hänvisningar:
  lista på svenska kandidatprogram "inom psykologi"
  framtid.se/yrke/doktorand

  • Ivana

   Hej Julia!

   Tack så mycket för ditt svar, det klarnade upp rätt så mycket. En specifik sak jag kom att tänka på var att då exempelvis Linköpings universitet undervisar i Psykologi 5, som är en kurs på 60 hp. Psykologi 5 kombinerat med de föregående psykologikurserna ger i slutändan 180 poäng och 3 års studier på universitet. Hade det räckt för masterprogrammet? Jag förstår att det inte heller är optimalt att efter varje termin behöva söka till en ny kurs och utan garanti veta att man kommer in, men jag undrar rent teoretiskt sätt. 

   Tack!

    

   Ivana

   :)

  • Anna Masterprogrammen brukar ställa som krav - för att bedömas som Behörig - att man tagit ut Kandidat- eller Yrkesexamen på 180hp. Jag tror inte du ska kunna ta ut kandidatexamen med endast de rena "psykologikurserna", utan även Kandidatkurs måste du läsa och få godkänt betyg i den. Prata gärna med studievägledare på den institutionen där psykologiutbildningar ges.

  Frågor och svar

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga