Zilan 19 år

  Hej jag läser mitt sista år på Gymnasiet ekonomiprogrammet inriktning juridik. Efter gymnasiet hade jag tänkt studera engelska lärare för elever som läser grundskolan. Jag har ingen aning vad som krävs för att komma in i den utbildningen, vilka ämnen jag måste ha läst? Hur många poäng? Vad krävs det liksom?. Och hur många år läser man den utbildningen?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  hej Zilan,
  engelska på den svenska grundskolan läser eleverna både på mellan- och på högstadiet.
  Högstadielärare i Sverige är ofta behörig att undervisa i 3 ämnen, t.ex engelska, svenska och samhällskunskap; eller engelska, matematik och fysik. Läs även två utökningar av det här svaret, nedan.
  Hoppas mitt/mina svar blir till hjälp!

   

  Bra att veta är kanske att Gymnasielärare är även behörig att undervisa i samma ämne även på högstadiet; och högstadielärare - i samma ämne även på mellanstadiet.

  Du vill kanske bli utbildad gymnasielärare i t.ex engelska och ännu ett ämne... Gymnasielärare brukar vara behöriga i 2 ämnen. Och då kan du i de två ämnena undervisa både på gymnasiet och på högstadiet...

  Lärarutbildningar (och i första hand lärarutbildningar för Grundskolelärare) är "under översyn". Det är möjligt att stora förändringar kommer att ske inom kort.
  ****
  Det mest praktiska är att se vilka lärarprogram som ges på det lärosäte (högskola eller universitet) där man vill läsa. Och välja ett av de lärarprogram och söka det i första hand; och så kan man söka till några till lärarprogram i andra, tredje och så vidare hand...

  För behörighet till Högskola/universitet behöver du Examensbevis. Är ditt examensbevis från ett Högskoleförberedande gymnasieprogram, då har du grundläggande behörighet till högskolestudier.
  Är examensbeviset från ett yrkesprogram - behöver man även se till att få godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6.
  Eng7 krävs inte för att kunna komma in på lärarutbildning där man läser mot att bli lärare i engelska, men det är bra att läsa eng7, om man kan.
  Eng7 ger ju också + 1.0 i merit och så är det alltid bra att kunna mer engelska, och speciellt om man vill bli lärare i det språket!

  Du läser EK/juridik - det är ett högskoleförberedande program (EK), så om du får Examensbevis (och inte ett Studiebevis) - då kommer du ha grundläggande behörighet.
  Särskild behörighet beror på Vilka dina undervisningsämnen blir.
  Att bli lärare i endast Engelska - kan gå... men det kan inte jag rekommendera att du satsar på. Det kan bli svårt att få heltidsjobb sen, då de flesta ämneslärare är behöriga i 2-3 ämnen.
  Det finns ju inte heller ngt. program där man blir "lärare i engelska", endast - utan det är minst ännu ett ämne till ...

  Men, visst, om du vill bli lärare i endast engelska - sök kurser i engelska på högskolenivå; Engelska A, B och C eller I, II och III (alltså du behöver läsa minst 3 terminer "ren engelska" på högskolenivå först...). Sedan ska du fösöka hitta KPU, kompletterande pedagogisk utbildning (som är ett program på 3 terminer på heltid eller på 6 terminer på halvtid), men KPU prioriterar också blivande lärare i 2-3 ämnen. Så det kan bli svårt att komma in på KPU. Men det kan gå... finns dock tyvärr inga garantier. Och medan du läser 3 terminer engelska på högskolenivå, så kan också hela lärarutbildnings-systemet förändras... så frågan är om KPU kommer då att finnas, över huvudet taget... det vet vi inte idag. Om KPU kan du läsa på studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/lararutbildningsguiden/kpu

  Så, bekvämare och säkrare är att hitta ett Lärarprogram, men då är det för gymnasielärare - 2 ämnen och för högstadielärare 3 ämnen, som regel.

  Exempel på några lärarprogram:
  utbildning till gymnasielärare i

  Svenska och Engelska - oru.se/utbildning/program/amneslararprogrammet-inriktning-mot-arbete-i-gymnasieskolan-svenska-engelska

  Musik och Engelska (inom behörighet ingår att göra och bli godkänd i Färdighetsprovet i musik) - oru.se/utbildning/program/amneslararprogrammet-inriktning-mot-arbete-i-gymnasieskolan-musik-engelska

  Samhällskunskap och Engelska (till den kanske du kommer sakna Samhällskunskap 2; de andra kurser för särskild behörighet till den utb. ingår i din nuvarande gymn.utbildning) - oru.se/utbildning/program/amneslararprogrammet-inriktning-mot-arbete-i-gymnasieskolan-samhallskunskap-engelska

  i Idrott och Engelska (till den kanske du kommer sakna Naturkunskap 2, de andrakurser för särskild behörighet ingår i din nuvarande gymn.utbildning) - oru.se/utbildning/program/amneslararprogrammet-inriktning-mot-arbete-i-gymnasieskolan-idrott-och-halsa-engelska

  Det är rätt så svår bostadssituation och vi rekommenderar därför att i första hand titta på studier i den staden där man vet att man har eller kan få bostad.
  Till lärare läser man i absolut Minst 3 år på heltid; ofta längre... gymnasielärare i 2 ämnen medför fem års studier på heltid. Det är väldigt jobbigt att ständigt leta bostad och flytta runt mellan andrahands-kontrakt... vi känner tyvärr till många fall då folk hoppar av utbildningar pga bostadssituationen.
  Därför rekommenderar jag, som sagt, i första hand titta på vilka utbildningar som finns i den staden där du med störst sannolikhet kan ha bostad under studietiden. På lärarhögskolan i den staden finns studievägledare, som är välinsatta i just Lärarutbildningar på sitt eget lärosäte. Mycket info brukar finnas på skolans hemsida. När man hittar de programmen som man är intresserad av - se vilka kurser som krävs för Särskild behörighet. Saknar du någon av de kurserna - så kanske det går att lösa på så sätt... t.ex om du vill läsa mot gymnasielärare i engelska och samhällskunskap, men du har inte läst gymnasiekurs Samhällskunskap 2 - då kanske du kan komma in i alla fall, men då via "ingång Engelska" så du läser den engelska delen av din utbildning först; och under tiden läser även på komvux - Samhällskunskap 2, så att du tills det är dags att börja på "samhällskunskapsdelen" - har godkänt betyg i Samhällskunskap 2... Om det är möjligt, får man kolla med studievägledare på just den aktuella lärarhögskolan.

  • Zilan Ja men det var inte det jag frågade, vad krävs för att komma in i den utbildningen, vilka ämnen måste jag ha läst i gymnasiet och ungefär hur många poäng behövs det. Hur många år i universitet läser man?
  • Mikael Jo, visst men om du t.ex även vill ha matte som ditt undervisningsämne - då behöver du ha godkänt betyg i Matematik 4; och om du vill ha Samhällskunskap som undervisningsämne - Samhällskunskap 2... så det beror mycket på KOMBINATION av ämnena som man vill bli behörig lärare i.
  • Mikael I vilken stad vill du läsa till lärare?
  • Zilan Hade funderat på Västerås
  • Anna

   I Västerås är det Mälardalens högskola som erbjuder utbildningar på högskolenivå. Men Ämneslärarprogrammet - https://www.mdh.se/utbildning/program/amneslarare-gymnasiet verkar ges i Eskilstuna.
   I Västerås erbjuds, i alla fall enligt de uppgifter som finns idag - https://www.mdh.se/utbildning/program/grundlararprogrammet-arskurs-4-6 utbildningar till mellanstadielärare och https://www.mdh.se/utbildning/program/grundlararprogrammet-forskoleklass-arskurs-1-3-vasteras - till lärare i Förskoleklass och upp till år3 på grundskolan ("lågstadielärare").
   Se gärna info på lärosätets hemsida www.mdh.se och du kan också med fördel vända dig till studievägledningen på just den aktuella högskolan. De borde veta bäst om sina egna utbildningar; bättre än någon annan... :)

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Henric 21 år

   Avbrott av komvux-studier på grund av sjukdom?

   Hej! Jag studerar just nu spanska 4 på komvux på 25%, distans. Kurstiden slutar 2020-07-05 och den sista dagen jag kan göra min examinering är 2020-07-10. Saken är den att jag inte har mått så bra under den senaste tiden och att jag möjligen lider av depression. Har varit och träffat en...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • David 19 år

   350 poäng F på 2850 poäng totala kurser?

   Hej! Jag bytte linje i 2an vilket resulterade i att jag nu har läst fler kurspoäng än de obligatoriska 2500 poängen (Jag har läst 2850 poäng totalt). Nu undrar jag om man teoretiskt sett kan ta examen med låt säga 350 poäng F om man har läst...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Susanna 18 år

   Kan man studera en kurs som inte tillhör programmet jag läser?

   Hej! Jag studerar samhälletenskap programet och kommer att studera i 3:an nu efter sommaren. Jag undrar om det är möjligt att studera en extra krus för att senare bli behörig i progamet jag vill läsa i högskolan. Kursen jag vill studera extra är fysik 1...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 20 år

   CSN för enskilda kurser?

   Hej! Jag har sökt in till en yrkesutbildning på drygt 20 veckor och ska efter det söka in till 2 kurser till, men kan inte göra det i nuläget då jag måste avvakta till årsskiftet med dem utbildningarna så jag hinner bli klar med denna utbildning. Jag har en fråga angående CSN, jag ska ansöka om...

   Anna SYV: Hej Emelie,ansöka kan du göra men beslut får du efter det att du har påbörjat den "aktuella utbildningen". Det är skillnad på separata (enstaka) kurser och på program/kurspaket.... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Fortsätta kurs på Komvux trots folkbokföring utanför kommun?

   Har en elev rätt som sökt och kommit in på en kurs inom komvux rätten att slutföra kursen trots att folkbokföringsadressen sedan därefter flyttats till en annan kommun?

   Daniel Larsson: Hej Malik,det brukar vara så att om man fick besked antagen, så har man rätt att läsa just den kursen till vilken man är antagen. det kallas för "rätten att slutföra utbildning".
  • Malik 27 år

   Kan nya kommun utfärda gymnasieexamen när den gamla utfärdat betygen?

   Hej, Om en elev skulle läsa upp flera kurser ink gymnasiearbetet i kommunen Kungälv ända tills att gymnasieexamen får utfärdas, men sedan folkbokför och registrerar sig i komvux i Stockholm. Är komvux i Stockholm skyldig till att utfärda gymnasieexamen, om eleven intygat de utfärdade betygen...

   Daniel Larsson: Inte helt lätt att svara på din fråga. "Någon komvux" kommer utfärda examensbevis för dig och troligtvis blir det så att i fall du har... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Hur Tillägga av kurs inför gymnasieexamen, i konkurrerande syfte?

   Fick ingen gymnasieexamen/slutbetyg på Gymnasiet och de kurser där jag fick betyg på var usla. Jag har tänkt ta examen genom upplägg av ekonomi-programmet, där syftet med examen är att konkurrera med mina betyg inför antagning till högskola och slippa högskoleprovet Valfria kurser (max...

   Daniel Larsson: Hej Malik,det är inte du eller vi här på FRåGA SYV utan personal på komvux som sätter ihop kurser till examensbevis. Ytterst är det upp till Rektorn... Läs hela svaret
  • Marina 20 år

   Räknas kurserna in i kriminologi utbildningen ?

   Hej :) jag har sökt till kriminologi och nu som vissa vet så har kriminologi utbildningen bestått fristående kurser så man läser lite hur som helst. Men nu har man fixat ett kandidatprogram (180hp) vilket är jätte bra, vet tyvärr inte vad antagningen ligger på då den är helt ny. Okej ska komma...

   Daniel Larsson: Hej Marina!om man är antagen till högskoleprogrammet och har sedan innan godkända högskolepoäng, ansöker man om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om... Läs hela svaret
  • Alex 17 år

   F i spanska 3, vad kommer att hända?

   Hej Jag går samhällprogrammet i år 1 och har just nu F i spanska 3 och kommer troligen att få det i slutbetyg. Har funderat på att läsa en extra kurs t.ex engelska 7 nästa år för att täcka över merit poängen som jag tappar i spanskan. Vet inte riktigt hur det funkar, om man kan göra så? Har...

   Daniel Larsson: Hej Alex,i samhällsvet.programmet (SA) är två kurser moderna språk - obligatoriska. Med F i spanska 3 kan du läsa spanska 4 eller välja ett annat (nytt) språk, t.ex Franska1 eller... Läs hela svaret
  • Alaa 23 år

   Studera vidare efter hälsovetenskapliga programmet?

   Hej! Jag har sökt till hälsovetenskapliga programmet eftersom jag är mycket intresserad av kurser som ingår i programmet, men det ser ut som att det inte finns så många jobb efter kandidatexamen. Jag vill gärna veta om det finna andra studier som kan bli...

   Daniel Larsson: Hej, utbildningsutbud förändras. De masterprogram (eller magisterprogram) som kommer bli sökbara om 3 år kanske idag ännu inte finns. Och de programmen på avancerad... Läs hela svaret
  • Tove 19 år

   Vad händer om man kuggar ett ämne man måste ha för examen?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet och har uppgifter i två ämnen som jag inte är säker på att jag kommer hinna lämna in innan betygen sätts. Vad händer om jag inte hinner lämna in och vad finns det för lösningar efter gymnasiet isåfall?

   Julia SYV: Hej Tove,om du inte uppfyller kraven för gymnasieexamen, får du ut studiebevis, som kan på komvux kompletteras upp till examensbevis. Du söker i så fall till komvux i... Läs hela svaret
  • Freja 16 år

   Går det att ha anpassningar?

   Hej! Jag börjar gymnasiet i höst och har under flera år i grundskolan haft anpassad studiegång. Jag har autism samt lider av psykisk ohälsa (depression och ångest bl.a.), så att vara färre timmar i skolan och istället arbeta hemifrån har hjälpt mig mycket. Och desto mer jag varit hemma desto...

   Julia SYV: Hej Freja!du skriver om att det har gått väldigt bra om du har studerat hemifrån, så varför inte försöka komma in på Korrespondensgymnasiet som erbjuder undervisning på distans?... Läs hela svaret
  • Jessica 19 år

   Merit i teckenspråk?

   läste att man får merit i teckenspråk, jag har har läst Svenskt teckenspråk för hörande 1 och 2. men får man merit i dem, kunde inte läsa 3 eller 4 på min skola. så får man merit i dessa 2 kurser eller gäller det endast 3...

   Julia SYV: Hej Jessica,meritpoäng för moderna språk (och Teckenspråk för hörande är numera jämställt med moderna språk) gäller, som regel, från steg 3.Se gärna info på... Läs hela svaret
  • Elin 49 år

   Yrkespaket för introduktionsprogram?

   Hejsan, kan ni förklara lite kring yrkespaket för introduktionsprogram? Är det en ny utbildning (typ ett nytt introduktionsprogram)? eller vad gäller? var ska eleven vara inskriven och vad är syftet? måste yrkespaket erbjudas eller är det frivilligt för skolorna att erbjuda? Tack på...

   Peter SYV: Hej Elin,info om Yrkespaket för introduktionsprogram finns bl.a på Skolverkets hemsida. Och vi har även pratat med en sakkunnig på Skolverket om det; fick svar att det är inte ett nytt program,... Läs hela svaret
  • Astrid 19 år

   Hur väljs sökande ut?

   Hej! Undrar hur universitet väljer ut sökande till platserna eftersom det bara finns ett visst antal platser. Om det t.ex finns 45 platser till läkarprogrammet och det är ca 600 som sökt hur väljs då dessa ut. Vet att det först sker via betyg (pratar...

   Peter SYV: Hej Astrid,det borde inte spela roll om man söker till en högskoleutb. i första hand eller i "lägre"-hand i alla de andra fall än när man söker i AU (alternativt urval), vilket är ett undantag.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga