Stefan 53 år
  Vad krävs för att jag ska uppnå/få lärarlegitimation? Jag har jobbat som Teckenspråkslärare i 16 år på tre olika folkhögskolor med fokus på teckenspråkstolkutbildning. Jag har läst 40 p Svenska som andra språk för döva och 40 p Teckenspråk. Dessa kurser läste jag 1996-1998 på Nordiska språk respektive Institutionen Lingvistik på Stockholms Universitet. Vad krävs för att jag ska uppnå/få lärarlegitimation?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Stefan,
  om jag förstår dig rätt, så vill du veta hur du kan få legitimation som lärare i Teckenspråk och /eller i Svenska som andraspråk.
  Du skriver om att du läste 40 p. + 40 p. på högskolenivå men jag undrar om de poängen är i det gamla eller i det nya systemet (nu för tiden motsvarar heltidsstudier under en termin 30 högskolepoäng).

  Om huruvida du behöver komplettera med att läsa fler högskolepoäng i ämnena, kan inte jag svara på men du behöver definitivt komplettera med KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) som motsvarar 90 hp (tre terminers studier på heltid).

  Jag rekommenderar att du tar kontakt med den högskola/universitet där du kan tänka dig att läsa för att komplettera dina studier.
  Jag ser att det finns 20 KPU runt om i landet, se på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=kpu

  Mer info- om lärarutbildningar och lärarlegitimation finns bl a på följande sidor:
  http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/vilka-lararutbildningar-finns/
  http://www.lh.umu.se/utbildning/fortbildning-for-larare/valprojektet
  http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/larare-98

  Önskar dig stort lycka till!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga