anonym

    Hej! Jag vet inte vad jag ska läsa. Den här terminen har jag kommit in på två kurser, Företagsekonomi A och Utvidgad juridisk introduktionskurs, men vet inte vilken jag ska läsa den här terminen. Varför jag inte funderat på att läsa båda två är för att juridikkursen är väldigt intensiv och det känns som att man måste lägga mycket fokus på den för att hamna bland de 20 bästa på kursen. Men jag vet inte om jag vill läsa ekonomi eller juridik programmet så vet inte vilken kurs jag ska läsa denna termin?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej
    så vitt jag vet "går" UJIK på 15 högskoleproäng (alltså heltid under en halvtermin eller halvtid under en termin). De 20 bästa i slutet av kursen är det väldigt svårt att "hamna" som - det är tusentals som läse UJIK (bl a pga den har "platsgaranti" alla behöriga som söker får plats); när vi frågade fick vi svar att de 20 platserna för "de bästa" finns endast på Lunds universitet och man kan ej få plats på ett annat lärosäte... det kanske man inte tänker på från början...
    ********
    Om varken sig ekonomi eller juridik "känns 100%" för dig - så kanske du kan jobba lite först, skaffa dig arbetslivserfarenhet och söka studierna sen, när du vet vad du vill läsa.

    Om jag förstår dig rätt blev du antagen till både Företagsekonomi A och UJIK - det blir 150% av studietakt om du ska läsa båda och det är många som gör, alltså läser 45 hp per termin (visst är det tufft men inte omöjligt).
    Studiestöd/ekonomi - om du behöver studiemedel för att klara ekonomi under studietiden, så kommer studier på Företagskonomi A (om det är en 30hp kurs) ge dig rätt till studiemedel för heltid för hela terminen - 20 veckor. Om du börjar läsa båda utb., och det blir för tufft - kan du sedan "släppa" UJIK och det kommer ej påverka din rätt till studiemedel om du fortsätter läsa företagsekonomi A, som är heltidsutbidning under hela terminen.
    Även om du ej kommer ha din yrkeskarriär inom ekonomi eller juridik, är det ändå bra att ha vissa ekonomiska och juridiska kunskaper och det är även bra att ha erfarenhet av att ha läst på högskolenivå.

    Frågor och svar taggade med 'mottagande skolans ansvar' (4 st.)

    • annonym

      Är det möjligt att byta tillbaka till sin gamla klass?

      Hej! Jag går på ekonomiprogrammet åk1. När jag började på gymnasiet gick jag i A-klassen, men bytte senare till C-klassen efter ca 2-3 veckor. Jag börjar ångra att jag valde att byta klass och känner att jag borde ha gått kvar. Är...

      Daniel: : Hej, det är en fråga om du måste ställa till rektorn på skolan.Klassfördelningen är det skolan som bestämmer över. Prata med din klasslärare/mentor eller med rektorn på din skola.Lycka till!HälsningarD:
    • Sebastian

      Byta gymnasium från Sverige till Norge?

      Jag tänkte flytta til Oslo och undrar då hur det skulle bli med skola isåfall,går åk 2 och tänkte flytta efter jul,kan jag fortsätta eller måste jag börja om gymnasiet där?

      Mikael: : Det är en fråga du måste ställa till den skola som du vill flytta till. Det blir ju deras beslut att ta in dig eller inte.
    • Nora

      Hjälp vad ska jag göra??

      Hej! Jag går i 1an på schillerska humanistiska programmet och jag måste skriva att jag verkligen inte trivs alls. Jag vet ej om ni kan göra mycket åt det har kontaktat syv / rektorn men det ända de gör är att skicka runt mig och jag vet ej till vilka jag bör vända mig till. Det är väldigt akut...

      Anna: : Hej Nora, jag förstår att du är ledsen och känner att du inte får hjälp. Du har också rätt i att vi här på Fråga SYV inte kan ge dig en annan gymnasieplats. Vad vi kan... Läs hela svaret
    • Roger

      Betyg vid byte av skola?

      Hej jag har fått en plats och ska byta gymnasium i ettan, men vad händer med de betyg jag har fått/kommer att få den här terminen? Flyttas de över eller börjar jag liksom om? Jag har läst kurser som jag inte kommer ha på Nya skolan. Jag byter för övrigt från natur till estet.

      Mikael: : Hej Roger! De satta betyg gäller. Om du får betyg på kurserna, så har du de betygen och kan använda de i olika sammanhang. Om du ska byta skola då kommer du ha planering med SYV på den nya skolan. Det är vanligt att även... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga