Valentina
    Hej!
    Jag läser natur-sam program
    I år jag tar student vilken betyder att jag börja tänka vad jag ska studera vidare.. Jag hatar fysik ämne och jag försökte att klara fysik 1 (A) från 2 året i gymnasiet men tyvärr det funkar inte !!
    Jag kanske inte kommer klara Fysik 1 så vill jag ta reda vilka linje/program finns men krävs inte fysik 1 . Alltså jag vill bli tandhygienist, sjuksköterska, med andra ord jobba i sjukhus eller något liknade . Kan du ge mig förslag :)?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Valentina,
    Du vill ha tips på "sjukhusyrkena" samt vill veta vilken behörighet du måste uppnå för att kunna söka till en eftergymnasial utbildning.
    Du nämner Tandhygienist & Sjuksköterska.
    Behörighetskrav till Tandhygienist & Sjuksköterskeutbildningar är densamma: Grundläggande behörighet samt Matematik 2, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b.

    Andra "sjukhusyrkena" är: läkare, undersköterska, sjukgymnast, medicinsk sekreterare, lokalvårdare /bl a specialist i att städa operationssalar/, teknisk support /vad det gäller medicinsk utrustning/, ambulansförare & övrig ambulanspersonal.
    För att bli behörig att söka utbildning till Sjukgymnast, måste man uppnå: Grundläggande behörighet + Idrott och hälsa 1, Matematik 2, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b.

    Jag vill tipsa dig om några YH-utbildningar, som är mindre kända än högskoleutbildningar, vilket är synd, för att det finns många väldigt bra utbildningar inom Yrkeshögskolan.
    Här får du några exempel:
    Synrehabiliterare http://www.yhguiden.se/utbildning/heta-utbildningar-yrkeshogskola/synrehabiliterare

    Barnspecialistundersköterska http://www.yhguiden.se/utbildning/aso-vuxengymnasium/barnspecialistunderskoterska

    Pedagogisk vägledare vid funktionshinder http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/pedagogisk-vagledare-vid-funktionshinder

    Ambulanssjukvårdare http://www.yhguiden.se/utbildning/medlearn/ambulanssjukvardare

    Behandlingspedagog http://www.yhguiden.se/utbildning/vimmerby-folkhogskola/behandlingspedagogutbildning1

    Medicinsk sekreterare http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/medicinsk-sekreterare8

    Tandsköterska http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/tandskoterska9

    Det finns även möjlighet att utbilda sig till Tandsköterska PÅ DISTANS /utbildningsort är Tranås/, läs om utbildningen här http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/tandskoterska-distans

    Yrkeshögskoleutbildningar är oftast kortare än högskoleutbildningar & utmärkande för dem är att de innehåller mycket praktik /ca en tredje del av yrkeshögskoleutbildningar förläggs till arbetsplatserna/.

    Andra yrken, som kan vara av intresse för dig är: Apotekare, Apotekstekniker, Arbetsterapeut, Audionom, Biomedicinsk analytiker, Dietist, Kiropraktor, Naprapat, Optiker, Receptarie.

    Önskar dig en fin fortsättning på sommaren! Återkom gärna om du har andra frågor!
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'inriktning inom forskning' (2 st.)

    • Kajsa

      Kan man forska som barnmorska?

      Hej! Jag undrar om man kan forska som barnmorska! Jag tycker det är kul med cellbiologi, genusfrågor, kvinnosjukdomar sexuell hälsa och sådana saker. Jag gillar alltså både biologiperspektivet och samhällsperspektivet och hur de går in i varandra. Därför känns det som att forskning och...

      Anna: : Hej Kajsa,det tar rätt lång tid innan man kan få legitimation som barnmorska. För behörighet till barnmorskeprogrammet krävs det av Socialstyrelsen utfärdad svensk legitimation som... Läs hela svaret
    • KaK

      forskning och masterprogram?

      Hej! När man har läst klart masterprogrammet i läkemedelsanvändning (2-årig utbildning) ....kan man sedan gå vidare till forskning (forskarutbildning) för att få PhD ? Med enklare ord kan man få PhD efter att man har fått masterexamen i läkemedelsanvändning? Om ja, vad kan man forska inom (i...

      Liselotte: : Hej KaK!Med examen från masterprogrammet, så som reglerna är idag, kan man söka till forskarutbildningen. Förhoppningsvis ändras inte ngt så där jättemycket på den fronten inom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga