Alicia 22 år
  Jag skulle vilja bli optiker men vet inte vilket gymnasieprogram jag ska välja, kan man gå musikestet?

  2 Svar

  Ludmila Rein SYV på FrågaSYV
  Hej, du frågar om du kan gå Estetiskt program på gymnasiet och utbilda dig till Optiker sen.
  Jag antar att du vill bli behörig till utbildning till Optiker den dagen du slutar gymnasiet. I annat fall kan man EFTER GYMNASIET ansöka om en plats på KomVux för att läsa in de kurser som saknas.

  För att bli Optiker bör man gå Optiker programmet på högskolenivå /3 år på heltid/.
  För att bli behörig till den utbildningen måste man ha Grundläggande behörighet till högskolestudier samt ha godkända betyg i Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 (alt. Naturkunskap 2) & Matematik 2.
  Grundläggande behörighet får du genom att ta ut Gymnasieexamen från ett teoretiskt program & Estetiskt program är ett av de teoretiska program.
  Men du blir inte behörig att söka Optikerprogrammet på högskolenivå efter Estetiska programmet, eftersom i det ingår inte Biologi, Fysik och Kemi.
  Alla de kurser som man behöver för behörighet till Optikerutb. finns inom Naturvetenskapliga programmet, se programplan här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/NA.pdf

  Ett annat alternativ kan vara att läsa Teknikprogrammet där Fysik & Kemi ingår i "Programgemensamma ämnen" och Biologi - inom "Programfördjupningar".
  Se vilka kurser man läser på Teknikprogrammet: http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/TE.pdf

  Sammanfattning: om du inte vill komplettera på KomVux efter gymnasiet, behöver du i första hand välja Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet - för att få behörighet till Optikerprogrammet på högskolenivån.

  Bästa sommarhälsningar
  Ludmila, SYV

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Linnéuniversitetet /Kalmar/ har nyligen valt att ändra (sänka) behörighetskraven till Optikerprogrammet. Se nedan svar från den utbildningsansvarige på Optikerprogrammet på LiU, som kom via epost den 23 november 2016:

   Vi har valt att ändra behörighetskraven efter påtryckningar från branschen samt minskat söktryck.
  Vi kommer att rekommendera sökanden att genomföra en webbaserad kurs (Khan Academy) innan terminsstart för att försäkra att samtliga har de kunskaperna som kommer att behövas för att klara av studierna.
  För det mesta kommer innehållet av kursen repeterar det som finns i gymnasiekurserna – med ”lite nytt” som täcker upp två moment som skulle gåtts igenom under Matte 3c.
   
  Förkunskaper som gäller är:
  Grundläggande behörighet samt Matematik B, Naturkunskap B eller Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (Områdesbehörighet 16/A14).
  Naturkunskap B/2 kan ersättas av  Biologi A/1, Fysik A/1 och Kemi A/1.
   
  Urval: Betyg 67% och Högskoleprov 33%
   
  Anmälningskoden för HT2017: LNU-81009
   
  För mest aktuell information om programmet kan man kolla in följande länk: https://lnu.se/program/ngopt/20172/81009/
   

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga