Utbildningssökande
    Tjenare!
    Mitt dröm yrke är arkeolog vilket jag gärna skulle vilja utbilda mig till.
    Eftersom att jag läste ett yrkesförberedande program under gymnasiet är jag medveten om att jag inte har högskoleförberedning.
    Hur ska jag då gå tillväga med att utbilda mig till arkeolog?
    Vilken/vilka utbildningar krävs det för att bli arkeolog?

    Tack i förhand!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Liam,
    Arkeologer utbildas i Sverige inom högskolan/universiteten. Kandidatexamen omfattar tre år och ska till minst hälften bestå av huvudämnet arkeologi. För särskild behörighet till kandidatprogrammen med huvudämnet arkeologi brukar krävas: godkända betyg i gymnasiekurserna Historia 1b (eller 1a1 + 1a2) och Samhällskunskap 1b (eller 1a1 + 1a2).
    För Grundläggande behörighet behöver du examensbevis från gymnasiet eller från komvux + godkända betyg i gymnasiala kurser svenska 2, 3 och i engelska 6.
    Se vad som du redan har (i betygs vägen) och planera för att komplettera med resten. Boka tid med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Annars, så kan du direkt göra ansökan till komvux för att läsa de kurserna som fattas (om det fattas några kurser för dig, du vet ju vilka betyg du redan har).
    Du måste ha både grundläggande och särskild behörighet, och detta även om du gör högskoleprovet och även om du får högst resultat på högskoleprovet. HP befriar inte från kraven på behörighet.

    Frågor och svar taggade med 'moriverad' (1 st.)

    • Kevin

      Programmeringsutbildning med höga merit?

      Hej! Jag är 15 år och ska snart göra mitt gymnasieval. Jag är väldigt intresserad av programmering, vilket jag har hållit på med de senaste 6 åren (jag är med andra ord ganska duktig redan nu). Mina merit är höga, för tillfället 322.5 men det lutar mot att slutbetygen blir högre, uppemot 335....

      Anna: : Hej Kevin, om man bor i en relativt liten stad, som t.ex i Borås, så finns det tyvärr inte så mycket val... t.ex i Borås är det endast på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga