Linus

    Hej, jag har i nuläget otillräckliga betyg för att komma in på det högskoleprogrammet jag önskar och har börjat titta på att gå via ett studieomdöme från folkhögskolan. Utifrån det jag hittat på nätet så behöver man gå en allmän kurs i minst 1år och ha mer än 80% närvaro för att kunna få ett studieomdöme. Men det jag inte förstår är vad de menar med ”allmän kurs” Vissa folkhögskolor erbjuder t,ex kurser i miljö och klimat, är sådana kurser också allmäna kurser? Är alla kurser på folkhögskolan allmäna kurser? Och sen har jag läst att vissa kurser är riktade åt folk utan grundläggande behörighet till högskolestudier etc, men kan jag då som har behörighet till högskolan ändå söka till vilken kurs som helst på folkhögskolan och få ett studieomdöme så länge kursen minst är 1år lång?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Linus,
    se en lista på folkhögskoleutbildningar på folkhogskola.nu/kurstyper/behorighetsgivande-allmänna-gymnasienivå
    På folkhögskolorna finns annars många olika typer av utbildningar, inklusive mycket korta "helgkurser", utbildningar på grundskolenivå-, profilkurser och även några få utbildningar på eftergymnasial nivå t.ex mot yrket Fritidsledare.
    Omdöme om grundläggande behörighet kan man få endast på en allmän kurs som har längd 1-3 år och ligger på gymnasial nivå. På en allmän kurs läser man bl.a svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap - alltså de "allmänna ämnen" som även ingår i gymnasiala program.
    Att kunna få ut omdöme på endast 1 år kan inte garanteras. Det kan ta längre tid. Normal längd på en allmän kurs på en folkhögskola är 3 år.
    Tips! hitta i listan - länk ovan - några utbildningar som är av intresse för dig och sök dem alla. Om du kommer in på fler än en folkhögskola, kan du så ställa frågor till personal på de skolorna och välja sedan vilken utbildning/skola som passar dig bäst.

    Allmänt gäller:
    varje folkhögskola måste erbjuda minst en utbildning som heter "allmän kurs". Prioritet vid tillsättning av utbildningsplatser är sådan att de som endast har grundskolekompetens kommer in först - och ju mindre utbildning man har sedan innan, desto större chans att komma in; de som redan har fullständig gymnasiekompetens kommer in sist (om plats fanns även för dem).
     

    • : Okej, så om jag förstått rätt så skulle jag, fast jag redan har högskolebehörighet från gymnasiet (med examen och allt) ändå kunna söka till t,ex allmän kurs som innehåller alla grundämnen på gymnasiet och eller egentligen vilken kurs som helst på folkhögskolan och få ett studieomdöme så länge den kursen minst är ett år lång?
    • Anna :

      Omdöme om grundläggande behörighet kan man få på en Allmän kurs, inte på en profilkurs, du måste komma på en kurs som leder till omdöme om grundläggande behörighet, och det är inte "vilken kurs som helst" på en folkhögskola. :) Du kan göra så här: kontakta de folkhögskolorna som du kan tänka dig vilja läsa på och be dem svara vilka utbildningar hos dem som leder till omdöme om grundläggande behörighet. :)

    Frågor och svar taggade med 'officer' (3 st.)

    • Vincent

      Hur fungerar ämnena i gymnasiet?

      Hej, jag undrar hur ämnena fungerar i gymnasiet. I grundskolan är det ju bara namnet på ämnet men på gymnasiet finns det massa siffror och bokstäver efter, t.ex ''Matematik 2b'' , vad betyder detta? Jag vill söka till officersprogrammet efter gymnasiet och där står det bl.a att man behöver...

      Daniel: : Hej Vincent,examensbevis från gymnasiets Högskoleförberedande program ger Grundläggande behörighet. (Man kan också få den på yrkesprogram, men då måste man på... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Kan man göra prao hos försvarsmakten?

      Hej lillebrorsan går i åk7 idag; om jag fattar det rätt så blir det obligatorisk prao för honom då, stämmer det? och han pratar endast om att bli soldat eller officer eller i alla fall ngt inom försvar. Så undrar jag därför finns det möjlighet att han skulle göra prao hos försvarsmakten? vem...

      Daniel: : hejsan Fredde! :) Jo, det borde finnas möjligheter till PRAO hos FM, kika exempelvis på forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet/aktiviteter-vid-ledr/prao och jag hoppas din bror får... Läs hela svaret
    • Jesse

      Kan man komplettera gymnasiet medans man jobbar heltid?

      Hej! Jag går nu i trean på gymnasiet, men har sedan tvåan inte orkat mer. Det är för mycket för mig just nu. Jag vill gärna göra GMU, och börja jobba som soldat. Och efter något år bli Officer. Är det möjligt att komplettera gymnasiet och få högskolebehörighet under tiden som man jobbar...

      Mikael: : Hej Jesse! Vilka krav som ställs för blivande officer kan du läsa på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga