Elev

    Hej! jag heter Hamdi 1. vad krävs det för behörigheter att gå Jurist programmet för att sedan utbilda sig vidare till advokat ? alltså kurser man måste ha godkänt i ? 2. Hur lång är jurist utbildningen sammanlagt med praktik och hur lång tid tar det sedan att faktisk var legitimerad advokat ? 3. Jag ska i höst börja på mitt 3 år i samhällsprogrammet. vilka kurser skulle ni rekommendera att läsa om man är intresserad av juristlinjen efter gymnasiet ? lite väl mycket frågor men skulle uppskatta ett svar :) mvh : Hamdi !

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Du ställer några frågor och jag ska försöka svara på alla dem, nedan.
    1. behörighet till juristprogrammet: grundläggande behörighet (t.ex examensbevis med godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6) + för särskild behörighet: godkända betyg i samhällskunskap 1b och historia 1b.
    2. Juristprogrammet är i Sverige en 4,5 år lång utbildning på universitetsnivå. Efter juristprogrammet är det ännu en ganska lång väg tills man kan bli en Advokat. Efter det att man får ut juristexamen, krävs det minst 3 års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist, vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. Idag måste också alla som vill bli advokater uppnå advokatexamen, en utbildning som avslutas med en muntlig examination. Alltså tar det minst 7,5 år efter gymnasiet - för att i Sverige kunna bli en Advokat.

    3. Alla kurser som krävs för behörighet till juristprogrammet ingår som obligatoriska i Samhällsvetenskapsprogrammet, därför behöver man inte lägga till några kurser, för att uppnå behörighet. Men, eftersom juristprogrammet är en så pass populär utbildning, brukar inte alla A-betyg i alla gymnasiala kurser räcka, utan man måste även ha några meritpoäng. Detta pga med alla A-betyg i alla gymnasiala kurser uppnår man endast 20.0. För att få högre meritvärde än 20.0 måste man tvunget ha några meritpoäng och de får man för engelska 7, moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i matematik. Högre kurser i matematik är det, vid ansökan till juristprogrammet, mattekurser som är högre än matematik 1. I Samhällsvetenskapsprogrammet ingår en obligatorisk kurs matematik 2b. Får man godkänt betyg i den, får man + 0.5 meritpoäng. Givetvis är det bra att ha högre betyg än E, helst högsta betyget A.
     

    Frågor och svar taggade med 'vad får man läsa i individuellt val?' (2 st.)

    • Felicia

      Ändras det individuella valet varje år?

      Ja, som frågan lyder - ändras det individuella valet varje år? Om jag t.ex. väljer Idrott och Hälsa som individuellt val i årskurs 1, kan jag då välja Bild i årskurs 2 och någonting helt annat i årskurs 3?

      Anna: : Hej Felicia! Tanken med Individuellt val - 200 poäng - är att varje elev på gymnasiet ska kunna läsa något hen tycker om: t.ex. Fotografisk bild när man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet eller Dans när man läser... Läs hela svaret
    • Casper

      Vad menas med individeullt val ?

      Det kanske var en dum fråga men jag börjar redan nu kolla på vad jag ska gå för program på gymasiet. Jag ska gå teknisk och vill bli programmerare . Kolla på skolans upplägg http://www.halmstad.se/download/18.24e058341414f0768579de7/1384780627180/2013+Programstrutkur+Teknik.pdf Menas...

      Mikael: : Individuellt val är det alla elever på alla gymnasieprogram, oavsett skola, väljer 200 poäng från det som skola kan erbjuda. Det är tillåtet att läsa vilka som helst gymnasiala kurser men skola måste kunna ordna dem /här ligger... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga