Malin
  Hej,

  Jag har en son som snart fyller 15 år och går i högstadiet. Han vill jobba med animation i framtiden och nu jag har försökt leta företag som tar emot praktikanter i den åldern men har svårt att hitta något. Har ni tips på hur jag kan gå tillväga?
  • Anna Campus i12 i Eksjö svarade att de tar emot PRAO-elever, men föreslår att det är på hösten från v.48 som det skulle vara bästa tiden. Jag utökar nu mitt tidigare svar till dig.

  5 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Malin,
  jag tänker på att det på gymnasieskolor /i alla fall på några få/ finns profiler där "animation" ingår - ex på Mediagymnasiet>> på ES programmet inriktning Estetik och Media; och lärare som undervisar, jobbar ju med animation då hen undervisar i det ämnet.
  Ta kontakt med de gymnasieskolorna som har "animation"-profilen och samråd med lärare som undervisar i de kurserna som just har med animation att göra; och så kanske kan din son ha PRAO på gymnasiet - ex. som PRAO-elev hos just den lärare (din son får då under sin PRAO-veckan agera lärarassistent, kanske?).

   

  Flera gymnasieskolor har profil Animation - ex. Tumba >> /på ES, inriktning Bild och formgivning/ & Törnströmska >> - på ES, inr Estetik och media.

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, jag tycker Daniels förslag om att ta kontakt med lärare på gymnasiet är mycket bra! Jag vill lägga till Stillerska filmgymnasiet>>> - till listan på gymnasieskolor som är bra att ta kontakt med!
  Jag vill också tipsa om att kika på https://www.framtid.se/yrke/animator - yrkespresentation Animatör. På Framtid.se presenteras det tusentals olika yrken, så kika gärna på dem.

  Ang. PRAO - så är det än så länge inte obligatoriskt att ha på grundskolan, det blir det från hösten 2018. Företagen/organisationerna är ej skyldiga att ta in praktikanter. :( Detta gör det många ggr svårt att hitta praktikplats. 
  Det är inte en optimal situation. Om chefen fattar beslut "inga praktikanter" - då kan inte de anställda på lägre nivåer säga ngt. annat. En tråkig situation... men vi vet inte riktigt hur det kan lösas; ska man uppifrån beordra arbetsgivare att ta in praktikanter? eller hur gör man?
  *******
  Som enskild elev eller förälder kan man kontakta alla de arbetsplatser där eleven vill gå på praktik men man kan tyvärr få Nej överallt. 
  En liten fundering... yrken förändras; så som yrket Animatör ser ut idag, kanske det inte alls kommer att se ut om några år ... det tillkommer nya metoder, ny teknik och nya sätt att tänka och utföra arbetsuppgifter på. 
  Så, det som din son kan se på praktiken idag kanske inte kommer att finnas om några år, när det blir dags för honom att söka jobb...? 
  men det är givetvis bra att gå på praktik!
  Ännu ett tips är att söka sommarjobb - hos de arbetsgivare som på något sätt sysslar med animation. Det finns inga garantier på att lyckas med det, men man kan i alla fall göra ett försök!
  ***
  Ännu ett tips jag kan ge är att kika på Yrkeshögskoleutbildningar, på KKU, på högskolor/universitet och på folkhögskolorna - om de erbjuder relevanta utbildningar, finns ju lärare även där som undervisar i "animation" eller i närliggande ämnen - som kan förhoppningsvis ge tips eller rent av ta in en praktikant hos sig.

  LYCKA TILL!
  Milla syv

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!

  Eksjö Gymnasium >>> har Estet Bild och Form med fördjupning Animation. Tidigare hade vi riksintag på Animation som inriktning, så vi har lång vana och erfaren lärarkår inom området.
   
  Det finns möjlighet att göra prao på programmet om eleven är intresserad. Hör gärna av er tillbakaJ!
   
  Med vänlig hälsning
  Personal på Eksjö gymnasium

  Saga Stockholm SYV

  Hej!

  De elever som har lyckats göra sin PRAO på någon animationsstudio har oftast fått de platserna genom personliga kontakter. I annat fall skulle jag ställa frågan i >> Facebookgruppen "SAAVA - Swedish Animation & Visual Arts" som samlar en stor del av Sveriges animatörer.
  Svårigheten i att få en praktikplats på en animationsstudio kan ha följande orsak:
  ifall ett animationsbolag arbetar med ett projekt riktad mot den svenska marknaden, är allt kring det projektet topphemligt, därför kan det vara så att även de arbetsplatser som tidigare tagit in praktikanter, gör inte längre det (eller inte just nu i alla fall).

  Tips jag fick från en sakkunnig:
  kolla med några av de större studiorna som Goodbye Kansas el ILP. Eller på en reklambyrå, eller med spelbolagen, som King, elk studios, Qickspin, Netent osv. Spelbolagen gör väldigt väldigt mkt animation och som bransch 5-10 ggr större än filmbranschen. En lista på alla spelbolag finns på svenskaspelbranschen.se
  (Men det är väldigt många utbildningar, säger den sakkunnige, som skickar ut sina elever på praktik som ingår i deras utbildning dvs när eleverna måste komma ut på praktik, och trots att det ofta står på företagets hemsida att företaget inte kan ta emot praktikanter, kommer det ändå många förfrågningar om praktik). Det är alltså svårt att få praktik hos en animatör.

  Ha det gott!
  Saga

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig, var god läs hans svar nedan;

   "..... animation är en växande bransch speciellt inom spel. Vad gäller spel är det just ofta hemliga projekt och företagen tar i regel inte emot Prao-elever.
  Vad gäller företag inom filmproduktion så är ofta tid = pengar och inom reklamfilm så har företagen inte tid med sånt som inte genererar pengar.

  Produktioner av långfilmer som är animerade, lyser tyvärr i Sverige, med sin frånvaro och det ser inte ut som att det kommer ändras på det, men det produceras dock diverse små kortfilmer av olika konstnärer och enstaka animatörer.

  Mitt förslag är att leta reda på något företag vars filmer man gillar, höra av sig till dessa med ett personligt brev och en beskrivning av sig själv och kanske varför man skulle vilja syssla med just animation. Sen ska man förstås inte bli nedslagen av ett ”nej”, inte minst av ovanstående anledningar, utan försöka vidare. För att hitta företag kan man kolla runt på SAAVAs Facebooksida, och kanske rent av lägga ut en förfrågan där.

  Om inte annat, så finns det också utbildningar som behandlar animation. Inte minst på Tumba gymnasium - Xenter som har en högskoleförberedande utbildning på gymnasiet med inriktning på skapande och Animation. Utbildningen ligger i Tumba strax söder om Stockholm och är en spetsutbildning och tar in sökande från hela landet. Och naturligtvis går det bra att höra av sig direkt till Tumba/Xenter gymnasium om man vill besöka skolan eller om man har fler eller mer specifika frågor om tex. prao."

  Nu fick svar från ännu en person som är väl-insatt i branschen, var god läs svaret nedan:

  "Studenter som gör sin praktik på företag som sysslar med animation, går oftast på högskola och gör sin studierelateradepraktik i 4-6 månader.
   Ett tips för elever som vill plugga vidare inom animation & visuella effekter är högskolan Campus i12 i Eksjö: http://campusi12.se/
  Därifrån kommer många av de studenter som gör sin praktik på företag & animations-studios. Campus i12 i Eksjö kanske har möjlighet att hjälpa till med ytterligare information."

  Hej, vi fick svar från Campus i12 i Eksjö, som lyder:


  "Om eleven vill bli animatör föreslår jag att han/hon kommer under den kursen som vi har 3D-animation. Denna går på höstterminen mellan v 48-2. I kursen finns det delmoment som innehåller animation och där skulle det möjligen passa att denna eleven deltar i föreläsningar och gör en PRAO-period under en vecka.
   
  Vi tar emot elever som PRAO men man vill också ge den eleven ett utbyte så det är viktigt att eleven hamnar rätt och får ut det mesta som möjligt av sin PRAO-period.
   
  Bor eleven i Tyresö känns det dock lite långsökt att göra sin PRAO i Småland. Kanske finns det någonstans i Stockholmstrakten som eleven kunde kontakta och gör sin PRAO lite närmare hem.
   
  Lycka till och Glad Påsk!
   
  Mvh/Campus i12 Eksjö."

  Frågor och svar

  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar just om Jönköping universitet då jag är intresserad av att söka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux. Det kan hända att jag läser sommar kurser i komvux och därför undrar...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret
  • Elias 15 år

   Hur funkar det att lägga till extra ämnen på sin gymnasie utbildning?

   Okej, så jag vet att man t ex kan lägga till matte 2 med en utbildning som bara har matte 1, men hur gör man det? Alltså hur fungerar det? Jag planerar på att gå omvårdnadsprogrammet, och jag behöver lägga till matte 2. Men hur? Och hur funkar...

   Julia SYV: Hej Elias!titta gärna på Programplan för VO (om jag förstår dig rätt så är det Vård- och omsorgsprogrammet du planerar att läsa... Läs hela svaret
  • Melo 19 år

   Samtalsterapeut?

   Hej, jag går vård och omsorg på komvux. Jag vill läsa både till samtalsterapeut och inredare. Jag är rädd att jag inte kan få A på allt. Jag tänker läsa till samtalsterapeut som fristående kurser och komma in kanske på...

   Julia SYV: Hej Melo!Du är intresserad av yrken Inredare och Samtalsterapeut, skriver du i din fråga om.Yrket Inredare och andra yrken inom inredning är, i Sverige, icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga